Τελειώνουν απόψε οι τεχνικές διαβουλεύσεις Ελλάδας - πιστωτών

Απόψε αναμένεται να περατωθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μετά το πέρας των τεχνικών συζητήσεων όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα προετοιμαστούν για το Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους «θεσμικούς» εκπροσώπους συνεχίζονται.

Πηγές της Επιτροπής διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση,

αλλά για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς.

Η κυβέρνησηέχει προγραμμίσει για το Σαββατοκύριακο εντατικοποίηση των προσπαθειών, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι συμφωνούντες με τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup, αλλά και να βελτιωθεί «περισσότερο η ελληνική θέση σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς, δηλαδή και τους υπόλοιπους ενδεχόμενους υποστηρικτές της Ελλάδας.

Κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης όλη η πορεία των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησης στο Eurogroup της Τετάρτης, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλ. Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι η χώρα οδηγείται σε λύση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το τριήμερο, ήταν ότι το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες «δεν πέρασε», κάτι που φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών, αλλά και ότι η δήλωση του Γ. Ντάισελμπουμ μετατόπισε τον άξονα της συζήτησης «από το εφαρμόστε» και το «επιτυχής αξιολόγηση» στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου».

Από την πλευρά της η Ευρωζώνη, η οποία διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου, επιδεικνύει ευελιξία -υπό όρους- στα αιτήματα της Αθήνας, στέλνει σήμα για νέο πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Έθνους» στις Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοίνωσαν Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας και των τεχνικών κλιμακίων που έπιασαν ήδη δουλειά στις Βρυξέλλες εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας νέα θέση της Ευρωζώνης είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της, παίρνοντας ως βάση το προηγούμενο, δηλαδή χωρίς να απαιτείται παράταση του μνημονίου.

Οπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. Με αυτή τη στροφή φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο αξιωματούχος της Eυρωζώνης αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, σημείωσε ότι από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα, πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα όμως ανέφερε ότι, εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.
Πηγή ethnos.gr

The post Τελειώνουν απόψε οι τεχνικές διαβουλεύσεις Ελλάδας - πιστωτών appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα