Σύσκεψη Μηταράκη – Καμίνη για επενδυτικά σχέδια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο

Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νότη Μηταράκη, και του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης ευρεία σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα τον καθορισμό δράσεων για την υλοποίηση με την διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track) και την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα JESSICA, του έργου αστικής αναζωογόνησης της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γεν.

γραμματέας Υποδομών και Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού κ. Ιωάννης Πυργιώτης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Νικολέττα Βαλάκου, υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, του Invest In Greece και ο κ. Ιάσων Τσάκωνας από την εταιρεία OLIAROS.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο δήμαρχος Αθηναίων, κ Γ. Καμίνης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης, προέβησαν σε δηλώσεις.

Γ. Καμίνης: «Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα εδώ στο υπουργείο Ανάπτυξης, να βρεθούμε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και να συζητήσουμε γι’ αυτήν την σημαντική ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού. Ο δήμος ήδη έχει προκρίνει την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα JESSICA, ενώ παράλληλα έχει εντάξει παράπλευρα έργα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 7 εκ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περιοχή προβλέπεται η δημιουργία παιδικού σταθμού, ενός πράσινου ποδηλατόδρομου, η ανάπλαση της πλατείας Αυδή, ο φωτισμός ολόκληρης της περιοχής με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες. Στην περιοχή αυτή όμως υπάρχει το ανοιχτό θέμα με το πλήθος των παράνομων οίκων ανοχής. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε δυο ζητήματα:

Το πρώτο αφορά το σφράγισμα, το οποίο κάνει αμέσως ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την αστυνομία, προκειμένου οι χώροι αυτοί να κρατηθούν κλειστοί. Το δεύτερο αφορά τη νομοθετική πλευρά του ζητήματος. Εμείς έχουμε εκπονήσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, και έχουμε παραδώσει στην τότε κυβέρνηση Παπαδήμου, ένα νομοσχέδιο το οποίο περιείχε ρυθμίσεις που θα συνέβαλλαν να εκλείψει το φαινόμενο της πληθώρας παράνομων οίκων ανοχής στην πόλη, που πλήττει ειδικά αυτήν την περιοχή.

Πρόκειται λοιπόν, για ένα έργο, το οποίο το στηρίζουμε γιατί θα αναζωογονήσει μια ιστορική σημαντική περιοχή της πόλης, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει γνωρίσει την αξιοποίηση που θα έπρεπε να είχε γνωρίσει. Θέλω να τονίσω ότι η περιοχή Κεραμεικού, Μεταξουργείου συνορεύει με τις περιοχές της Ομόνοιας, του Ψυρρή, το Γκάζι και την Ακαδημία Πλάτωνος. Επομένως αυτό το έργο το υποστηρίζουμε εμπράκτως. Πιστεύουμε ότι σε στενή συνεργασία με τον κ. Μηταράκη, καθώς και με τους άλλους συναρμόδιους φορείς να συμβάλλουμε ώστε να υλοποιηθεί μια επενδυτική πρωτοβουλία, η οποία θα αναζωογονήσει το μαλακό υπογάστριο της πόλης.

Ν. Μηταράκης: «Έγινε σήμερα μια ευρεία σύσκεψη. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων και εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ένα σημαντικό έργο για την Αθήνα. Το έργο αστικής αναζωογόνησης περιοχής Κεραμεικού Μεταξουργείου. Το ιδιωτικό αυτό έργο, προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή και μετασκευή 30 κτιρίων, την κατασκευή φοιτητικών και εξειδικευμένων κατοικιών, καθώς και τη στέγαση επιχειρήσεων τεχνολογίας. Είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 70 εκ. Ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα JESSICA και θα στηρίξει το ΥΠΑΝ με την διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης (Fast Track).

Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται μεγάλα έργα. Η Αθήνα χρειάζεται σήμερα ποιοτική αναβάθμιση. Και για τους κατοίκους της και για να μπορέσει να προσελκύσει και πάλι τουρισμό στο κέντρο. Αξιοποιώντας την μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά και τις δυνατότητες της πόλης. Σήμερα μιλήσαμε γι’ αυτό το έργο στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό. Τις επόμενες εβδομάδες θα μιλήσουμε για το ΣΔΙΤ της Κρουαζιέρας.

Το σημαντικό γι’ αυτές τις προσπάθειες, που καταβάλλουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τον Δήμο της Αθήνας, είναι ότι στηρίζονται κατά κανόνα σε ιδιωτικά κεφάλαια. Η ανάπτυξη θα προκύψει τα επόμενα χρόνια από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κράτος βέβαια θα είναι ο καταλύτης, θέτοντας το πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων. Στην σημερινή σύσκεψη επιλύθηκαν αρκετά θέματα που εκκρεμούσαν. Βέβαια υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Συμφωνήσαμε όμως όλοι, ότι δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο και ότι πρέπει να ξεκινήσει το έργο εντός του 2013.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας αναφέρετε περισσότερες λεπτομέρειες; Τι αφορά το έργο, που θα γίνουν όλα αυτά και πότε θα ολοκληρωθεί.;

Ν. Μηταράκης: Για να ξεκινήσει το έργο θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί η συμφωνία δανειοδότησης του έργου μέσω JESSICA και γι’ αυτό στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας. Ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παράλληλα η εταιρεία και όλοι οι φορείς έθεσαν τα ζητήματα της ασφάλειας της περιοχής. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχει τη βούληση να βρει λύσεις. Άρα αν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση μέσα στο 2013.

Γ. Καμίνης: Τα έργα υποδομής που υλοποιεί ο δήμος, ήδη έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε διάφορες φάσεις. Το απώτατο χρονικό όριο υπογραφής των συμβάσεων, γιατί πρόκειται για έργα ΕΣΠΑ και υπόκεινται στις διατάξεις της παρούσης προγραμματικής περιόδου, είναι μέχρι το τέλος του 2013, και τα έργα να έχουν τελειώσει μέχρι το 2015.

Ν. Μηταράκης: Να τονίσω επίσης, ότι υπάρχει και ο Ν. 4030/2011 ο οποίος δίνει φορολογικά κίνητρα για την αναβάθμιση της περιοχής. Αυτός ο Νόμος προβλέπει ότι για να τύχει ένα έργο της φορολογικής απαλλαγής πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί μέχρι το τέλος του 2014 και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2015.

Ερώτηση: Το Υπουργείο Ανάπτυξης που εμπλέκεται σε αυτήν την διαδικασία;

Ν. Μηταράκης: Το Υπουργείο Ανάπτυξης εμπλέκεται σε δύο σημεία. Πρώτον, τα έργα υπάγονται στο Fast Track. Όπως ξέρετε έχουμε την κεντρική ευθύνη αδειοδότησης με τον νέο επενδυτικό νόμο. Δεύτερον, έχουμε την ευθύνη του JESSICA, που αποτελεί το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης αυτού του έργου.

Ερώτηση: Η εμπλοκή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μόνο για την εκκένωση των κτιρίων…(δεν ακούγεται)

Ν. Μηταράκης: Θέτετε ένα πολύ σωστό θέμα. Και σε αυτό απαντάει το γεγονός ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτή την περιοχή έχει δημιουργηθεί μια εστία ανομίας. Για την αντιμετώπιση της χρειάζεται η κινητοποίηση του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γ. Καμίνης: Από την στιγμή που θα υπάρξει, εκτός των αναπτυξιακών μέτρων, και μια στοχευμένη αστυνομική παρέμβαση στην περιοχή, θεωρώ ότι δεν είναι δύσκολο να κρατήσουμε την περιοχή όρθια.

Keywords
Τυχαία Θέματα