ΣΥΡΙΖΑ… με το χάος στην Οικονομία

Μάλλον πρέπει να το κάνουμε πιο απλό για να το καταλάβουνε μερικοί… ότι «λεφτά δεν θα υπάρχουν» και κανείς εκεί από το ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται ότι… θα υπάρξουν (εάν φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής) και μετά τις εκλογές…!

Γίνεται… μία τεράστια προσπάθεια από την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση και από τον κύριο Πικραμένο παγώνοντας σχεδόν όλες τις πληρωμές

του κράτους… να πληρωθούν οι εκλογικές δαπάνες ύψους πάνω από… 30 εκατ ευρώ αλλά… και τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ!

Σημαντικά όμως είναι… τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δείχνουν πως η ρευστότητα των κρατικών ταμείων εξαντλείται… αμέσως μετά τις εκλογές και δεν θα μπορούν να καλυφθούν πληρωμές της τάξης του 1 δισ ευρώ!

Βασική πρόβλεψη… για την εξέλιξη των εισροών δηλαδή φορολογικά έσοδα και δανεισμός και εκροών δηλαδή δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα…μειώνονται σταδιακά και θα φτάσουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18 Ιουνίου και από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν σε…αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ !!!

Έτσι απλά… από τα τέλη του Ιουνίου και μετά η… «δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του» θα εξαρτάται πλήρως από την… «έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και την τρόικα»! Η έγκριση αυτή… θα έρθει μετά από την αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος!
Ακόμα… και το 1 δισ που έχει παρακρατήσει το EFSF από την δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις επικείμενες εκλογές!

Έτσι συμπερασματικά παραμένουν κάποιες απορίες…για το οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ…

Είναι δυνατόν… να μιλάμε ακόμα για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία με τέτοια «σφικτά» δεδομένα όταν τα χρονικά περιθώρια-χρήματα τελειώνουν;

Είναι δυνατόν…ο κύριος Τσίπρας να μην λέει ακόμα πού θα βρει χρήματα εκτός Ευρωζώνης-Ευρώ-μνημονίου;

Με τι απαντήσεις για την οικονομία… θα ψηφίσει ο Ελληνικός λαός το ΣΥΡΙΖΑ με «αοριστολογίες» Τσίπρα όπου χθες στο τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» δήλωσε ότι θα παραμείνουμε στο «μνημόνιο τύπου ΣΥΡΙΖΑ» και οι Ευρωπαίοι αναγκαστικά θα το δεχθούν!

Μάλλον…κε Τσίπρα λογαριάζετε… χωρίς το Ξενοδόχο ήδη όλη η Ευρώπη μας δείχνει την πόρτα εξόδου και την επιστροφή στη δραχμή και εσείς το παίζετε «άνετος-σίγουρος-ταμειακός εντάξει» στην οικονομία;

Τα χρήματα τελειώνουν… εκεί μετά τις εκλογές (όπως σας περιέγραψα παραπάνω) μήπως ο κύριος Τσίπρας πρέπει για να ψηφίσει ο λαός ΣΥΡΙΖΑ να δώσει «έγραφες διαβεβαιώσεις» ότι το κράτος θα λειτουργεί κανονικά μετά τον… Ιούνιο; ; ;

Πάμε… ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει (εφ όσον δεν απαντηθούν τα παραπάνω μέχρι τις εκλογές) πάμε… στο Χάος της οικονομίας αφού λεφτά δεν θα υπάρχουν !

Nίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα