ΣΥΡΙΖΑ: «Λογοκρισία» στα στελέχη επιβάλλει το γραφείο Τύπου

«Δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη περί της μεταβατικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στην απόφαση της ΚΕ

Με βασικό θέμα την ενίσχυση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις κοινωνικές αντιδράσεις και κυρίως την συμμετοχή στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου, συνεδριάζει την Τετάρτη το άτυπο συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η

συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής και έπειτα από την χθεσινή συζήτηση στην ΚΟ, όπου εξετάστηκε το θέμα της συμμετοχής στις μαζικές κινητοποιήσεις, υπό το πρίσμα και της «κυριαρχίας» του ΚΚΕ στα ανοιχτά μέτωπα των αγροτικών κινητοποιήσεων και της απεργίας των ναυτεργατών.

Εν όψει αυτών και έπειτα από ένα διάστημα παρασκηνιακών συνεννοήσεων, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου είναι φανερό ότι αφενός επιχειρεί να συγκεράσει όλες τις τάσεις (π.χ. ρητή αναφορά στην κατάργηση του μνημονίου και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, «παράθυρο» για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς, αλλά και δέσμευση για αναλυτικότερη αποτίμηση των πρόσφατων ταξιδιών και διεθνών επαφών του κ. Τσίπρα που προκάλεσαν τις εσωκομματικές αντιδράσεις).

Παράλληλα, όμως, τίθενται με ξεκάθαρο τρόπο περιορισμοί στις δημόσιες εμφανίσεις στελεχών, καθώς και ζητήματα συνεννόησης με το «κέντρο» της Κουμουνδούρου σε ζητήματα γραμμής και δημόσιων τοποθετήσεων.

Ετσι, στην απόφαση γίνεται μεν λόγος για «γόνιμη κριτική που αναπτύχθηκε στην Κ.Ε. γύρω από την ανάγκη συλλογικής λειτουργίας και δημοκρατικής οργάνωσης, την ανάγκη γείωσης στην κοινωνία και στα κοινωνικά κινήματα και κυρίως την ανάγκη περιφρούρησης της αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την επιμονή στους πολιτικούς στόχους», η οποία όπως σημειώνεται, «θα αποτελέσει τη βάση για την παραπέρα πορεία μας».

Αναγνωρίζεται επίσης ότι «δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη περί της μεταβατικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ» και «για το λόγο αυτό υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκδηλώνονται μια ανυπόμονη προσπάθεια λειτουργίας ως ένα κόμμα και περιπτώσεις που ανθίστανται υπέρ του συμμαχικού χαρακτήρα».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως «χρειάζεται για άλλη μια φορά να τονίσουμε πως σ’ αυτή τη φάση, αλλά και πάντοτε, η επιδίωξη είναι η συναίνεση, συναίνεση που δεν βλάπτει τη δημοκρατική έκφραση, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση».

«Η συγκρότηση των πολιτικών οργάνων και η τακτική και έκτακτη λειτουργία τους διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει εμπεδωθεί ως αυτόματη λειτουργία η σχέση πολιτικού κέντρου – Τμημάτων επεξεργασίας – Οργανώσεων», σημειώνεται στην απόφαση και συμπληρώνεται πως «ακόμη λειτουργούμε με τον παλιό τρόπο και τις παλιές συνήθειες του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην πρακτική δράση. Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές, τονίζεται πως ήταν «ανεπαρκώς προετοιμασμένες» και ότι «εκτίμησή μας είναι πως ενώ το αποτέλεσμα είναι θετικό, εσωτερικά, αλλά και μέσα στις οργανώσεις δεν αναδείξαμε επαρκώς τη σημασία τους και τα στρατηγικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων».

Σχετικά με τις εμφανίσεις στελεχών του Κόμματος στα ΜΜΕ αναφέρονται τα εξής υπό μορφήν ρητών περιορισμών:

α) Το Γραφείο Τύπου είναι αυτό που συντονίζει και αξιοποιεί τις παρεμβάσεις όλων των στελεχών του Κόμματος.

β) Οι προσκεκλημένοι σύντροφοι/σσες σε τηλεοπτικές συζητήσεις ή δελτία ειδήσεων πανελλαδικής εμβέλειας ενημερώνουν και συνεννοούνται εκ των προτέρων με το Γραφείο Τύπου.

γ) Για λόγους ισότητας κανένα στέλεχος του Κόμματος, πλην του εκπροσώπου τύπου, δεν μπορεί να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας πάνω από 2 φορές την βδομάδα, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος (πολύ εξειδικευμένο θέμα, έκτακτο γεγονός κλπ.).
Άγγελος Κωβαίος
Πηγή tovima.gr

Keywords
συριζα, στην κ, συμμετοχή, απεργια, ΚΚΕ, μνημονιο, τσιπρας, τίθενται, δραση, μμε, tovima, απεργια υπα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνια, το θεμα, θεμα, μμε, πλαισιο, βδομαδα, γεγονος, γινεται, διαστημα, υπαρχει, εκφραση, επρεπε, θετικο, κομμα, λειτουργια, λογο, προβληματα, πρισμα, συζητηση, συμμετοχή, τίθενται, φορα, εκπομπες, εμφανισεις, μια φορα, στην κ, tovima
Τυχαία Θέματα