Σύνοδος Κορυφής – Παρίσι – ΝΑΤΟ – ΔΕΘ – Eurogroup – Τρόικα το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά

Βαρύ το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τις επόμενες ημέρες με σειρά συναντήσεων να κυριαρχούν στο προσκήνιο καθοριστικές για το μέλλον της χώρας μας λόγω της κρισιμότητας τους. Πρωταγωνιστής των συναντήσεων είναι η τελευταία αξιολόγηση στην Αθήνα με την τρόικα που θα επισφραγίσει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα και η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος στην σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο. Αναλυτικότερα όπως αναφέρουν και τα Παραπολιτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής :

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία θα προκύψει ο διάδοχος του Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου της Ε.Ε., ενώ θα γίνει συζήτηση και για τα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν οι επίτροποι. Ο πρωθυπουργός θα δώσει μάχη ώστε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να αναλάβει ένα χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται και με θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει τη στήριξή του για τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και κυρίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατ’ ίδιαν και με την Αγκελα Μέρκελ.

2-4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Η κυβέρνηση θα μεταφέρει τις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι και ψηλά στην ατζέντα θα είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2015-2016. Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, βάζοντας τη βάση για την τελική θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Στην αποστολή «συντονιστές» θα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή είναι οι Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Γιώργο Μαυραγάνη. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και να τελειώσει σύντομα η φθινοπωρινή αξιολόγηση της τρόικας.

4-5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στην Ουαλία για την τακτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, μετά και το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», δεν αποκλείεται στο περιθώριο της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός να έχει επαφή και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει για ακόμη μία φορά την οριστική αποχώρηση του ΔΝΤ από τον κορμό των δανειστών.

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Στις 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα και από το βήμα της 79ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για την επόμενη μέρα, αλλά και για τις φοροελαφρύνσεις. Στο πρωθυπουργικό γραφείο κρατούνται χαμηλά οι τόνοι, όχι μόνο για να αποφευχθούν «ατυχήματα», όπως με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και γιατί το τι θα πει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που θα έχει προηγηθεί στο Παρίσι.

8-9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Δύο 24ωρα μετά τη ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Η επίσκεψη έχει διπλή σημασία. Αφενός δείχνει την έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και αφετέρου έχει σημειολογικό χαρακτήρα, αφού η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο.

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Στο Εurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο θα φανούν οι πρώτες επίσημες διαθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στη χώρα μας. Στόχος του κ. Χαρδούβελη είναι οι εταίροι να ανοίξουν οριστικά τα χαρτιά τους για τη ρύθμιση του χρέους.

ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. Η τρόικα θα έρθει για την «τελευταία» αξιολόγηση στην Αθήνα. Η ολιγοήμερη παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών θα σφραγίσει και τον τελευταίο έλεγχο, όπως τον έχουμε τουλάχιστον συνηθίσει μέχρι σήμερα.

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Σε αυτό το Eurogroup, η Αθήνα θα επιβεβαιώσει τη θετική αξιολόγηση που περιμένει μετά τον τελευταίο έλεγχο που θα έχει πραγματοποιήσει η τρόικα στη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά σε αυτή τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένει την επικύρωση της απόφασης πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015 τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τα νούμερα και οι στόχοι που θα καταγραφούν στο κείμενο, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας θα επιβεβαιώσουν τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Εurogroup της 13ης Οκτωβρίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τότε η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει κάνει ακόμα μία έξοδο στις αγορές, η οποία είναι σημαντική για τη διαμόρφωση της καμπύλης του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας.

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Ίσως η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση μέχρι τότε θα έχει ξεδιπλώσει όλο τον σχεδιασμό της για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα περιμένει πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα. Μια «θετική» απόφαση, στην οποία θα κηρυχθεί και επίσημα το χρέος βιώσιμο.

Νίκος Κούτρικας
Οικονομκός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

The post Σύνοδος Κορυφής – Παρίσι – ΝΑΤΟΔΕΘ – Eurogroup – Τρόικα το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα