Συγγνώμη ζητάει τώρα η τουρκική κυβέρνηση

«Νόμιμη και δίκαιη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, την αντίδραση των πολιτών για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τους τραυματισμούς διαδηλωτών, κάνοντας ωστόσο διάκριση μεταξύ της αρχικής διαμαρτυρίας και του βίαιου κύματος διαδηλώσεων που έχει απλωθεί πλέον σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ήταν λάθος η υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά εναντίον αυτών που κινήθηκαν

με κριτήριο της ευαισθησία τους για το περιβάλλον. Ζητώ συγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς, αλλά δεν νομίζω ότι χρωστάμε συγνώμη σε αυτούς που προκαλούν ζημιές». Αυτό ανέφερε ο Αρίντς, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την ανησυχία που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Αρίντς είπε ότι «ο (Τζον) Κέρι και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κρίνουν τα γεγονότα στην Τουρκία με τον τρόπο που κρίνουν παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν στις χώρες τους» και αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, χαρακτηρίζοντας «εχθρική προς την Τουρκία» τη στάση των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «εκτελούν το καθήκον τους με αυτοθυσία», ενώ υποστήριξε ότι κατά τα επεισόδια μέχρι σήμερα τραυματίστηκαν 244 αστυνομικοί και 64 πολίτες.

«Ως κυβέρνηση πήραμε μάθημα από τα επεισόδια» πρόσθεσε. Το ζητούμενο τώρα είναι το περιεχόμενο του μαθήματος, όπως είπε, παρότι τη στιγμή που ο Ερντογάν, αναχωρώντας για την περιοδεία του στη βόρεια Αφρική, είχε αρνηθεί ότι υπάρχει κάποιο μήνυμα από τις διαμαρτυρίες.

Συγνώμη ζήτησε όμως και το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, το οποίο εδώ και μέρες επικρίνεται από τους διαδηλωτές επειδή όπως λένε δεν ασχολήθηκε με τις διαμαρτυρίες.

Εργαζόμενοι του καναλιού με μηνύματά τους στο twitter ανέφεραν τα εξής: «Στην προσπάθειά μας να τηρήσουμε ισορροπίες σε συνθήκες ανισορροπίας κάναμε λάθος και γι’ αυτό ζητάμε συγνώμη. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κάναμε λάθος. Ζητάμε συγνώμη. Στο εξής θα εργαστούμε με τον σωστότερο τρόπο».

«Άντρες με πολιτικά χτυπούν τους διαδηλωτές»

Τις διαστάσεις του κινδύνου που υπάρχει στην Τουρκία, αποκαλύπτουν οι ισχυρισμοί ότι ειδικά στη Σμύρνη, μαζί με τους αστυνομικούς προχωρούν και άντρες με πολιτικά που κρατούν ρόπαλα και χτυπούν τους διαδηλωτές. Οι ισχυρισμοί συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο.

Ο νομάρχης της Σμύρνης Μουσταφά Τοπράκ απαντώντας στους ισχυρισμούς είπε ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν» και ότι οι αστυνομικοί με πολιτικά φορούν γιλέκα της αστυνομίας. Ωστόσο ο διοικητής ασφάλειας της Σμύρνης Αλί Μπιλκάϊ, ανακοίνωσε χτες ότι «πρόκειται για αστυνομικούς».

Το κλίμα αντιπαράθεσης που έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται, αναμένεται να κλιμακωθεί, αν ισχύει αυτό που είπε σήμερα στο κανάλι CNN Türk, ο Ακίφ Μπεκί, δημοσιογράφος και πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν, ότι οι οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος ετοιμάζονται να οργανώσουν μεγάλη τελετή υποδοχής, καθώς ο Ερντογάν θα επιστρέφει την Πέμπτη από την τριήμερη περιοδεία του στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία.

Τα επεισόδια στην Τουρκία έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τον τουρισμό, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της τουρκικής ένωσης ξενοδόχων Τιμούρ Μπαγιντίρ δήλωσε πως «εξαιτίας των γεγονότων τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής του Ταξίμ, που φτάνουν μέχρι και το 30%». Είπε επίσης ότι «οι τουρίστες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη έχουν επηρεαστεί από τα δακρυγόνα. Κάποιοι άλλαξαν ξενοδοχείο, αλλά κάποιοι έφυγαν από τη χώρα».
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα