Συμφωνία Ε.Ε και Βρετανίας για την αποφυγή του Brexit

Σε συμφωνία με τη Βρετανία κατέληξαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, με στόχο να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο Brexit.

Την είδηση δημοσιοποίησε πρώτη η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκρουμπαουσκάιτε μέσω Twitter και λίγη ώρα αργότερα την επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ομόφωνη στήριξη για νέα συμφωνία» έγραψε στο Twitter o κ. Τουσκ. «Διαπραγματεύτηκα

μια συμφωνία που δίνει στη Βρετανία ειδικό status μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, θα προτείνω να στηριχθεί από το Κοινοβούλιο» έγραψε στο twitter ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος λίγη ώρα αργότερα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη, τόνισε ότι η συμφωνία κινείται μέσα στα πλαίσια όσων είχε δεσμευτεί να κατορθώσει στην αρχή της διαδικασίας αυτής.

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι πλέον θα υπάρχουν «αυστηροί νέοι κανόνες» για τα επιδόματα και ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν θα μπει ποτέ στο ευρώ. Παρόλα αυτά, θα έχει λόγο στις αποφάσεις της Ευρωζώνης. «Θέλω η Βρετανία να μπορεί να απολαύσει τα καλύτερα δύο κόσμων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ορισμένες από τις αλλαγές

Αλλαγή της συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»• και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζόμενων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της και θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Πηγή ethnos.gr

The post Συμφωνία Ε.Ε και Βρετανίας για την αποφυγή του Brexit appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα