Στον Γάλλο Ζαν Τιρόλ το Νόμπελ Οικονομικών

Ο γάλλος οικονομολόγος Ζαν Τιρόλ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2014 «για την ανάλυσή του όσον αφορά την ισχύ και τη ρύθμιση της αγοράς», όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους οικονομολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας», ανέφερε η Ακαδημία.

Οπως εξηγεί η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, ο Τιρόλ βραβεύεται για την

έρευνά του πάνω στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων εταιρειών, που προσπαθούν να μονοπωλήσουν την αγορά.

Ο γάλλος οικονομολόγος «έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην έρευνα ανταγωνιστικών πρακτικών και έχει αναλύσει πώς οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται μονοπωλιακές τακτικές που βλάπτουν τους καταναλωτές».

«Πάνω απ” όλα αποσαφήνισε πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να ρυθμίσουμε βιομηχανικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται λίγες ισχυρές επιχειρήσεις».

Ο οικονομολόγος θα λάβει χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 962.000 ευρώ).

Το βραβείο Οικονομικών Επιστημών, το οποίο επισήμως ονομάζεται Βραβείο της Τραπέζης της Σουηδίας για τις Οικονομικές Επιστήμες στην Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, άρχισε να απονέμεται το 1968. Δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής ομάδας των βραβείων που περιέγραφε στη διαθήκη του ο μεγιστάνας και εφευρέτης της δυναμίτιδας Νόμπελ το 1895.

O 61χρονος Tιρόλ είναι ο δεύτερος Γάλλος που τιμάται εφέτος με Νόμπελ, καθώς την Πέμπτη ο συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό είχε λάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Στον Γάλλο Ζαν Τιρόλ το Νόμπελ Οικονομικών appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα