Στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας για το Eurogroup με «λυμένο» το θέμα των τραπεζών, βοήθησαν οι ΑΜΚ Πειραιώς – Alpha Bank

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της Τρόικας, όπου τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup. Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ολοκληρώθηκε και αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Κορυφαίος

παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους. Ο Γιάννης Στουρνάρας πηγαίνει πάντως στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών το θέμα φαίνεται να έκλεισε σε μεγάλο βαθμό μετά τις χθεσινές επαφές του κ. Στουρνάρα με τον Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, έως την άλλη Κυριακή οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, μιας και όπως όλα δείχνουν, οι ανακοινώσεις για την… αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών… Πειραιώς και Alpha Bank βοήθησε στο θέμα των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Σχετικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι αιφνιδίασε τους ευρωπαίους ως προς την ένταση.

«Δεν είναι απλό το θέμα.

Έχει εμπλοκή το ΔΝΤ στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα.

Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για το ρόλο του ΔΝΤ που έχουν πρόγραμμα», τονίζει ο αξιωματούχος.

Τέλος όσον αφορά στο νομοσχέδιο των τραπεζών, ενδεχομένως να λυθεί την άλλη εβδομάδα, όπως και το φορολογικό. «Ενδεχομένως μονομερώς να υπάρχουν αποφάσεις σε κάποια σημεία για το φορολογικό», τονίζει το ίδιο πρόσωπο.

Nίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα