Σταϊκούρας: Δύσκολη χρονιά για τη χώρα το 2018

Για «ωρολογιακές βόμβες» που θα συσσωρευτούν από την πολιτική που χτίζει η παρούσα κυβέρνηση, έκανε λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Τρόικα του Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό.

Ο κ Σταικούρας εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη

χρονιά για τη χώρα και είπε χαρακτηριστικά: «Οι οφειλές στην εφορία έφτασαν στα 95 δισ, πρός τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχώς αυξάνουν, ενώ δεν μειώνονται με το ρυθμό που θα θέλαμε τα κόκκινα δάνεια.Υπάρχουν ακόμα και οφειλές πρός τη ΔΕΗ.Ολα αυτά θα συσσωρευτούν και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα, το 2018

«Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει φέτος δημοσιονομικό κενό» τόνισε, εκφράζοντας προβληματισμό για το γεγονός ότι το γεγονός ότι «κάθε μήνα, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για φέτος, βαίνει μειούμενος».

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Στο απόηχο της συμφωνίας που πετύχαμε στο Γιούρογκρουπ, θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει σε κάποια άλλη χώρα που μπήκε στα μνημόνια, συζήτηση για το άν ήταν επιτυχία ή όχι που κλείσαμε την συμφωνία; Δεν έπρεπε να ήταν business as usual;

Χ.Σταικούρας: «Πέραν των διαφορετικών εκτιμήσεων για το εάν κάτι συνιστά επιτυχία ή όχι, υπάρχουναντικειμενικά δεδομένα επί των οποίων θα πρέπει να κριθεί οποιοσδήποτε. Πρώτον, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κόστισε ή δεν κόστισε στους Ελληνες πολίτες; Και μόνο το γεγονός ότι ελήφθησαν νέα μέτρα 5,1 δισ ευρώ μέχρι το 2022 και ότι ο συνολικός λογαριασμός της κυβέρνησης, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε, είναι 14,5 δισ ευρώ. Αυτός είναι ο λογαριασμός και το κόστος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεύτερον, από τη διαπραγμάτευση αυτή, η κυβέρνηση πέτυχε με βάση τους στόχους που η ίδια είχε θέσει; Βάσει δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού -το 2016- ήταν η ταυτόχρονη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση, με διατήρηση κόκκινων γραμμών, όπως η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δηλαδή διεκδικούσε μια συνολική συμφωνία και απέτυχε. Ο,τι έλεγε ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα κάνει για φέτος, το έκανε. Οτι δεν θα δεχόταν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, ούτε μείωση συντάξεων και αφορολόγητο, τα αποδέχτηκε όλα. Ακόμη, το ύψος της δόσης είναι 8,5 δις αντί για 22,9 και είναι πολύ χαμηλότερο των αναγκών της οικονομίας, όπως και των προβλέψεων της συμφωνίας. Δηλαδή η χώρα στερείται πόρους, ύψους περίπου 15 δισ και μόλις 1,6 δις ευρώ και αυτά σε υποδόσεις, θα μείνουν για κάλυψη εσωτερικών αναγκών, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες υπερβαίνουν τα 5 δισ.Ποιός θα τα πληρώσει; Προφανώς οι φορολογούμενοι.»

Στο ερώτημα για ύπαρξη δημοσιονομικού κανού για φέτος, ο κ Σταικούρας απάντησε: «Δημοσιονομικό κενό για φέτος δεν θα υπάρξει.Ομως, με προβληματίζει το γεγονός ότι βαίνει μειούμενος ο προσδοκώμενος ρυθμός ανάπτυξης.»

Δημοσιογράφος: Πόσα χρήματα επιπλέον θα είχαμε πάρει εάν κλείναμε στην ώρα τους και τις άλλες 5 αξιολογήσεις στο επόμενο 14μηνο;

Χρ.Σταικούρας: « Προφανώς αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τις επόμενες αξιολογήσεις στην ώρα τους. Οσο για τα επιπλέον χρήματα ,είναι στα 22,9 δισ»

Σε άλλο σημείο είπε: «Η ίδια η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει τον φετινό στόχο για την ανάπτυξη στο 1,8% από 2,7%, που σημαίνει ότι η όποια υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά το 2016, λόγω υπερφορολόγησης και εσωτερικής στάσης πληρωμών, αντί να μεταφερθεί αυτούσια στο 2017, υπερκαλύπτεται από τη μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη. Εάν λοιπόν η ανάπτυξη μείνει στο επίπεδο του 1,8% και εξακολουθήσουν η εσωτερική στάση πληρωμών και η υπερφορολόγηση, η κυβέρνηση θα μπορέσει να δείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους και το 2017.

Είναι ορατή η φορολογική κόπωση των πολιτών.Οι ωρολογιακές βόμβες της χώρας διογκώνονται.Οι οφειλές στην εφορία έφτασαν στα 95 δισ, πρός τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχώς αυξάνουν , ενώ δεν μειώνονται με το ρυθμό που θα θέλαμε τα κόκκινα δάνεια.Υπάρχουν ακόμα και οφειλές πρός τη ΔΕΗ. Ολα αυτά θα συσσωρευτούν και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα το 2018

Τέλος εκτίμησε ότι: «Το 2018 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη χώρα, γιατί θα συσσωρευτούν οι ωρολογιακές βόμβες που χτίζει με την πολιτική της, η κυβέρνηση»

The post Σταϊκούρας: Δύσκολη χρονιά για τη χώρα το 2018 appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα