Σημαντική διεθνής διάκριση για τη «ΣΑΓΙΟΜΙ»

Άλλη μια ακόμα παγκόσμια διάκριση, το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix)  του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της URTI (Union Radiophonique et Televisuelle Internationale), απέσπασε η διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του ΑRΤΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «ΣΑΓΙΟΜΙ», σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, και παραγωγή ΑΝΕΜΟΝ, κατά τη διάρκεια της τελετής  ανακοίνωσης των βραβείων, που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ στο Μόντε Κάρλο.

Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, στο πλαίσιο

του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα απέσπασε το Βραβείο Orpheus για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Κοινού στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (LAGFF – Los Angeles Greek Film Festival).

Τον περασμένο Μάιο, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της URTI με πρόεδρο τον γνωστό Γάλλο σκηνοθέτη Claude Lelouche, είχε επιλέξει τη «Σαγιόμι» για την τελική δεκάδα, ανάμεσα από συνολικά 255 ντοκιμαντέρ από 72 χώρες, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιαντά, συμπαραγωγής ΕΡΤ και ARTE, αναφέρεται στην ιστορία της Σαγιόμι, η οποία υιοθετήθηκε από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία και μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα 22 της έφυγε από την Ιαπωνία ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη, ενώ 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία. Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της, καθώς επισκέπτεται τη χώρα των παιδικών της χρόνων.

Η ΕΡΤ, ένα από τα παλαιότερα μέλη της URTI, συμμετέχει στις δραστηριότητες της ένωσης και έχει αποσπάσει στο Φεστιβάλ δύο σημαντικά βραβεία: το 2008 το Β’ Βραβείο για το «Sugartown» του Κίμωνα Τσακίρη, (συμπαραγωγή ΕΡΤ, ΑRTE) και το 2010 το Γ’ βραβείο για το «Sugartown, the day after» του ίδιου σκηνοθέτη, (συμπαραγωγή ΕΡΤ, ΑRTE).

H URTI  (Διεθνής Ένωση για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση), είναι ο πιο παλαιός διεθνής ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (ιδρύθηκε το 1949) και διοργανώνει, πέρα από το Φεστιβάλ, ανταλλαγές ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος μεταξύ των μελών της, απονομές βραβείων, συμπαραγωγές, εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις για την προώθηση της οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα