Σε τεντωμένο σχοινί η Αίγυπτος, επέστρεψε ο Μόρσι στο προεδρικό μέγαρο

Επιμένουν την Τετάρτη μπροστά από το αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο και στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές αντιδρώντας στο σχέδιο του Συντάγματος που κατάρτισε η -ακρωτηριασμένη- Συντακτική Εθνοσυνέλευση και το περιβόητο διάταγμα του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Μόρσι επέστρεψε την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο, στην περίμετρο του οποίου έχουν μείνει κατασκηνωμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με το

Reuters, μετά την επεισοδιακή πορεία της Τρίτης. Μέρος των διαδηλωτών έχει επιστρέψει στην πλατεία Ταχρίρ.

Η πορεία της Τρίτης, που κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, δείχνει ότι το κύμα οργής και αμφισβήτησης στον πρόεδρο που ξεκίνησε με το επίμαχο διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου έχει κάθε άλλο παρά ξεφουσκώσει. Στην καρδιά της διαμάχης είναι το νέο Σύνταγμα της χώρας, το σχέδιο του οποίου κατάρτισε η Συντακτική Βουλή (που προστατεύεται δικαστικά με το διάταγμα) απούσας της αντιπολίτευσης.

Τα συνθήματα και τα πανό στην πλατεία Ταχρίρ και το προεδρικό μέγαρο θυμίζουν επικίνδυνα εκείνα των ημερών πριν την πτώση του Μουμπάρακ. Η αντίδραση σύσσωμου του δικαστικού Σώματος -από τους εισαγγελείς μέχρι τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου- μαζί με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση (μιλώντας για «φαραώ» και «δικτατορική διακυβέρνηση») συμπληρώνουν το εκρηκτικό σκηνικό.

Το βράδυ της Τρίτης, οι περίπου 100.000 διαδηλωτές γύρω από το προεδρικό μέγαρο είχαν χαρακτηρίσει τη συγκέντρωση «τελευταία ευκαιρία» προς τον πρόεδρο.

Η ένταση που επικράτησε ανάγκασε τον πρόεδρο να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα, όπως ανέφεραν μαρτυρίες. Τις διέψευσαν πάντως πηγές από το προεδρικό μέγαρο που υποβάθμισαν τα περιστατικά και μίλησαν για αποχώρηση για λόγους ασφάλειας.

Επτά φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα, μεταξύ τους το «Σύνταγμα» του Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι μετείχαν στην «πλήρως ειρηνική» πορεία, όπως τόνιζαν εξαρχής. Μαζί τους ενώθηκαν οργανώσεις όπως οι «Νέοι της 6ης Απριλίου» που είχαν προτρέψει στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, καθιστούσαν υπεύθυνους για οποιαδήποτε βιαιότητα συνέβαινε τον Ελ Μπαραντεί και τον επίσης αντιπολιτευόμενο Χαμντίν Σαμπάχι.

Ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος αποχώρησε από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση λίγο πριν αυτή εγκρίνει το Σύνταγμα, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι το συνταγματικό προσχέδιο δεν περιέχει τις ελευθερίες που πρέπει να διασφαλίζονται τον 21ο αιώνα.
«Η Αίγυπτος θα δεχτεί μια οργάνωση να επιβάλει το Σύνταγμά της;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Ναφάα, υπονοώντας προφανώς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που κυριαρχούσαν στην επιτροπή.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα