Σε πολλούς δεν φτάνει η δήλωση της Μέρκελ ότι σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σε πολλές περιπτώσεις όπως και σε αυτή της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ είναι αδιανόητο κανείς να κάνει κριτική όταν παίρνει «εύσημα» η χώρα σου και μάλιστα σε μία περίοδο που όλοι ζούμε τις συνέπειες μιας κρίσης με ό,τι σημαίνει για τον καθένα μας ξεχωριστά αυτό. Ένα πράγμα όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι διάφορα «κέντρα» με «παράκεντρους» και ακριβούς

και λαϊκούς τρόπους κάνουν «μικροπολιτική» στην καλή κριτική που έρχεται από το εξωτερικό η οποία θα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενη….

Ακόμα θυμάμαι την Ελλάδα της εθνικής απομόνωσης που είχε χρόνια να αποσπάσει μια καλή κριτική….

Ακόμα θυμάμαι τα προηγούμενα χρόνια που η Ελλάδα μας ζούσε σε ένα «γυάλινο κόσμο» την εθνική της απομόνωση και σε καθεστώς εσωτερικής εσωστρέφειας….

Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να δεχθούμε την καλή κριτική από το εξωτερικό και την επιβράβευση των αιματηρών προσπαθειών ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι τουλάχιστον απαραίτητο να μείνουν «εκτός οι κομματικές ταυτότητες» και οι «λεζάντες» διότι ως έθνος έχουμε μάθει από την ιστορία μας τον «αυτοσεβασμό» στην προσπάθεια και αγωνιζόμαστε χωρίς κόπωση γι αυτόν….

Έτσι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στην ισχυρή Μέρκελ της Ευρώπης, μίλησε για το τέλος των Μνημονίων και για φοροελαφρύνσεις. Για πρώτη φορά μέσα στην εξαετή ελληνική τραγωδία, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ότι η Μέρκελ δεν μας έχει πλέον στο μάτι και ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες που έχει πετύχει η Ελλάδα!

Με όλες αυτές τις δηλώσεις πρέπει να καταλάβουμε το αυτονόητο η Ελλάδα άλλαξε με τους Έλληνες όλους μαζί ενωμένους με θυσίες και αγώνα. Η Ελλάδα πρώτη φορά αναγνωρίζεται διεθνώς ότι με τα πλεονάσματα μπορεί και της αξίζει να βγει ξανά στις αγορές. Είναι ώρα ενός νέου ξεκινήματος που στην κυβέρνηση μάχονται γι αυτό και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είμαι βέβαιος και από άλλους πολιτικούς χώρους στην «μετακρίση» εποχή.

«Το ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο γράφει το antinews, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ όπως συνηθίζει, μίλησε γενικόλογα και χωρίς να θέλει να δείξει ότι συμφωνεί με τις ελληνικές θέσεις. Αν θα ήθελε κάποιος να ερμηνεύσει το κλίμα στο Βερολίνο και τη «γλώσσα» του σώματος των δύο συνομιλητών θα έλεγε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό και ότι στο παρασκήνιο ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε τις δεσμεύσεις που ήθελε. Η συνέντευξη τύπου ανέδειξε αυτή την ισορροπία που επιχειρήθηκε από τις δύο πλευρές. Η Γερμανία πρόθυμη να μας βοηθήσει, αναγνωρίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας και θα μας στηρίξει στα επόμενα βήματα. Από την πλευρά της η Ελλάδα έβαλε στο τραπέζι όλα τα θέματα που «καίνε». Δηλαδή τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, τη στήριξη για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα η χώρα, δηλαδή την έξοδο από το Μνημόνιο

To γεγονός λοιπόν ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στην Γερμανία με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και κ. Παπασταύρου τους στενούς συνεργάτες του δηλαδή έδειξε ότι ήταν η κατάλληλη ώρα για μια κίνηση «στρατηγικού χαρακτήρα» στην οικονομία μία κίνηση παροχών φοροελαφρύνσεων προς τους Έλληνες πολίτες που «έβαλαν πλάτη» στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε φωναχτά την Μέρκελ ότι το χρέος πρέπει να συζητηθεί το 2015 αφού ολοκληρωθούν τα stresstest των τραπεζών και η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και χωρίς να χρειάζεται νέα χρηματοδότηση.

Πολλοί θα περίμεναν μια άλλη Μέρκελ πιο «κόκκινη» ή κίτρινη ίσως αρκεί όμως νομίζω η δήλωσή της:

«Διαπιστώνουμε πολύ θετικές προόδους στην Ελλάδα και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Ειδικά για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ξέρω πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται πλέον ορατά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα».

Τι άλλο πια ;

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

The post Σε πολλούς δεν φτάνει η δήλωση της Μέρκελ ότι σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα