Σαμαράς: Οσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη θα παίρνουν κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού

Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα παίρνουν αμέσως κάθε μήνα το 50% του

βασικού τους μισθού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

«Η χρηστή διαχείριση μάς έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη» τόνισε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους ΟΤΑ.

Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε, θα κατατεθεί νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις οι οποίες θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έτσι «θα δοθεί ρευστότητα στην αγορά, το οξυγόνο, το αίμα της οικονομίας».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως αύριο θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για 1.200 εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και σε 42 δήμους της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να δοθούν χρήματα για επιστροφή ΦΠΑ, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ για φαρμακοποιούς και παροχές υγείας.

Τόνισε, επίσης, πως μέχρι το τέλος χρόνου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ για τη ρευστότητα και στην ίδια λογική θα κινηθεί η κυβέρνηση και το 2013
Εξω από την είσοδο του Γενικού Λογιστηρίου είχαν συγκεντρωθεί μικροoμολογιούχοι.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ΥΠΕΚΑ Ευάγγελου Λιβιεράτου και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη.

Επίσης, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ειδικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει και τη νέα θέση του γενικού γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν όλες οι προσπάθειες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το κράτος, παράλληλα με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. Επίσης, συζητήθηκε και η πορεία της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, με την οποία θα μειωθούν οι υπηρεσιακές μονάδες πάνω από 30%, κάτι που θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Υπενθυμίζεται δε ότι, πριν λίγες εβδομάδες με επιστολή του προς τους υπουργούς, ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, να περιορίσουν δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Σημειώνεται ότι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει η Task Force από τον προηγούμενο χρόνο και χαιρέτισε τη σύστασή του -στην πρόσφατη τελευταία έκθεσή της- η Ομάδα Δράσης χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του.

Ο αρμόδιος υπουργός και ο υφυπουργός, Μ.Βολουδάκης ενημέρωσαν αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και τη θεσμοθέτηση της κινητικότητας των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, τις εξελίξεις στην διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς, την αξιολόγηση του προσωπικού που θα γίνει το 2013, καθώς και για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των δημόσιων φορέων.

Εντός της ημέρας θα δοθεί στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα. Στην ουσία πρόκειται για δύο υπουργικές αποφάσεις που θα υπογράψει ο κ. Μανιτάκης και περιγράφουν βήμα προς βήμα τη διαδικασία μετακίνησης του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
Στις μετακινήσεις θα προηγηθούν 2.000 υπάλληλοι που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ θα υπάρξει βαθμολόγηση των κριτηρίων με τα οποία θα μεταταχθεί το προσωπικό μετά την αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθεί από το 2013.
Πηγή τα NEAonline

Keywords
Τυχαία Θέματα