Προϋπολογισμός και Eurogroup για γερά νεύρα

Είναι αλήθεια ότι προϋπολογισμός και eurogroup θα αποδειχτούν θέματα για γερά νεύρα αφού η συζήτηση για τον προϋπολογισμό σήμερα το βράδυ μπορεί να «κρύβει εκπλήξεις» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στο eurogroup o επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ,

Πολ Τόμσεν θα μεταβεί σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο κρίσιμο αυριανό Eurogroup στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν «οι γενικές πολιτικές» και «η επόμενη μέρα για την Ελλάδα» κίνηση που δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα το πρώτο βήμα

Είναι αλήθεια ότι η ψήφιση απόψε του προϋπολογισμού με εκπλήξεις ή όχι για τον πρόεδρο της δημοκρατίας είναι το πρώτο βήμα, ωστόσο το πρώτο σοβαρό κρας τεστ αφορά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη «μάχη» για να εξασφαλίσει αφενός βραχυπρόθεσμη παράταση τεχνικού χαρακτήρα της «σχέσης» με τους εταίρους και αφετέρου την απόφαση για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέσα στα προσεχή 24ωρα – ώστε να λύσουν εκ του σύνεγγυς τις «διαφορές» και όχι με την ανταλλαγή μακροσκελών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου.

Το κρίσιμο eurogroup το δεύτερο βήμα

Τις θέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τη «χρυσή τομή» καλείται να δώσει το Eurogroup που συναρτά τη διάρκεια της παράτασης του προγράμματος με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Εάν επικρατήσει η ελληνική θέση, τότε η απόφαση για την προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να ληφθεί και τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, έως τις 14 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.

Τα σενάρια

Στην ίδια απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχουν ορισμένοι δύσπιστοι εταίροι που προσπαθούν να παρακάμψουν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω ελάφρυνση με το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά. Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα περιλαμβάνει ένα πόσο της τάξης των 11-12 δισ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξασφαλίσει φθηνό δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Διαφορετικά, όσο δεν χρησιμοποιείται δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Η πιστωτική γραμμή θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις και φυσικά την τήρηση όλων των δεσμεύσεων, στο δημοσιονομικό τομέα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου. Ερωτηματικό παραμένει η μορφή που θα λάβει ο έλεγχος αλλά και το τι θα γίνει συγκεκριμένα με τους τριμηνιαίους ελέγχους.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι και τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαδικασία επιτήρησης, όπως εκείνη των χωρών που βγήκαν «καθαρά» από το μνημόνιο δηλαδή την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ανησυχία των επενδυτών για την έκβαση των προεδρικών εκλογών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT που υπογράφεται από τους Μάντισον Μάριατζ και Κάριν Χόουπ, η έκβαση της επικείμενης προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα προκαλεί εντεινόμενες ανησυχίες στους επενδυτές, λόγω του ενδεχόμενου να αναλάβει τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Όπως σημειώνεται, πριν από δύο εβδομάδες σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να παρουσιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε μεγάλα funds και τράπεζες, ωστόσο οι συναντήσεις προκάλεσαν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Δεν κάνουμε πίσω τονίζουν οι κκ Σαμαράς- Βενιζέλος

Η κυβέρνηση ψηφίζει σήμερα προϋπολογισμό και αύριο πάει στο eurogroup έχοντας «χτενίσει» τις γνωστές θέσεις της μέσα από τα email και με διάθεση για συμφωνία έτσι ώστε να επιστρέψει τρόικα και να μην τεθεί θέμα παράτασης του προγράμματος παρά μόνο «τεχνικά» λίγων εβδομάδων. Δεν δέχεται νέα μέτρα ούτε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού παρότι οι δανειστές μας θεωρούν ότι το υποτιθέμενο κενό φθάνει το 1.5 δις ευρώ από 2,5 δις ευρώ που αρχικά υποστήριζαν.

«Δούλεψε» το μέτρο με τη ρύθμιση οφειλών

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ενθαρρυντικά και αποτελούν απάντηση της κυβέρνηση για τις αντιρρήσεις της τρόικα για τη ρύθμισή. Έχουν ρυθμιστεί 602,8 εκατ., μπήκαν στα Ταμεία 28 εκατ. ενώ τις 30.354 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις εισπράξεις να υπολογίζονται σε 27,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι προβλέψεις είναι ότι θα ξεπεράσουν σύντομα το 1 δις ευρώ.

Όλα τα σενάρια περιστρέφονται γύρω από τον πρόεδρο

Πάντως μια συμφωνία για τον πρόεδρο φαίνεται «ορατή» να διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Και η αγωνία κορυφώνεται….

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

The post Προϋπολογισμός και Eurogroup για γερά νεύρα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα