Πρώτη εβδομάδα της ιταλικής κουζίνας στον κόσμο

Εκδηλώσεις στην Αθήνα από 21 έως 27 Νοεμβρίου 2016
Η Πρεσβεία της Ιταλίας έχει την ευχαρίστηση να ανακοινώσει τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Αθήνα από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2016, με την ευκαιρία της “Πρώτης εβδομάδας της ιταλικής ποιοτικής κουζίνας στον κόσμο”.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιταλικής ποιοτικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, που εγκαινιάζεται φέτος και θα επαναλαμβάνεται στο εξής κάθε χρόνο,

υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, με πάνω από χίλιες εκδηλώσεις σε 105 χώρες του κόσμου.

Η πρωτοβουλία έχει ως πρωταρχικό στόχο την διάδοση του πολιτισμού της υψηλής ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης, με ιδιαίτερη αναφορά στα προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας καθώς και την προβολή της εκπαιδευτικής κατάρτισης που προσφέρουν οι Ιταλικές Ακαδημίες Γαστρονομίας, ώστε να προσελκύσουν νέα ταλέντα και από το εξωτερικό για να μυηθούν στην χρήση των γνήσιων ιταλικών ποιοτικών προϊόντων. Στοχεύει επίσης στην διάδοση των μοναδικών αξιών της μεσογειακής διατροφής και στην ενίσχυση της παρουσίας της ιταλικής κουζίνας, μέσα από την δραστηριοποίηση νέων ιταλών chef στο εξωτερικό καθώς και στην προβολή των ιταλικών επιχειρήσεων εστίασης.

Με την πεποίθηση ότι το αντάμωμα στο τραπέζι στις γιορτές και στις σημαντικές στιγμές, συμβολίζει σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στην Ιταλία και στην Ελλάδα, την παράδοση, την ανακάλυψη των κοινών αξιών που μοιραζόμαστε και μια ευκαιρία για να βρεθούμε κοντά, σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε στις δράσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα και περιλαμβάνουν διαλέξεις, γευσιγνωσία αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών του ιταλικού κινηματογράφου με θέμα την κουζίνα.

 Αρχίζοντας από τις 22 Νοεμβρίου, στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα μια διάλεξη με θέμα «Περιβάλλον, διατροφή και γαστρονομία στην αρχαιότητα. Ιταλία, Αττική και Μεσσηνία» . Ομιλητές θα είναι ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, Πρόεδρος Κέντρου Μελέτης της Αρχαίας Μεσσήνης, η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ο Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγητής Εμανουέλε Πάπι. Στο τέλος της διάλεξης θα γίνει και μια γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων της Ιταλίας και της Ελλάδας με αρχαία καταγωγή .

 Στην συνέχεια, στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο καθηγητής Νίκος Μοσχονάς, σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Ιονίου, θα δώσει μια διάλεξη με τίτλο «Οι Βενετοί και το κρασί της Ανατολής (14ος-16ος αιώνας)» αφιερωμένη στους δρόμους του κρασιού στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ιταλικών κρασιών.

 Από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου, πάντοτε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, θα παρουσιάσουμε ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, ένα αφήγημα της εισαγωγής της ιταλικής κουζίνας στην ιστορία του κινηματογράφου. Προβλέπεται η προβολή των παρακάτω ταινιών που μας εξασφάλισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας:

Δευτέρα 21/11, ώρα 19.00: La cena, ταινία του Ettore Scola, 1998, 126’, ελληνικοί υπότιτλοι
Τρίτη 22/11, ώρα 18.00: Rupi del vino, ντοκυμαντέρ του Ermanno Olmi, 2010, 54’, αγγλικοί υπότιτλοι
Τρίτη 22/11, ώρα 19.00: Lunga vita alla Signora, ταινία του Ermanno Olmi, 1987, 105’, αγγλικοί υπότιτλοι
Τετάρτη 23/11, ώρα 17.45: Pasta nera, ντοκυμαντέρ του Alessandro Piva, 2011, 62’, αγγλικοί υπότιτλοι
Τετάρτη 23/11, ώρα 19.00: La cena per farli conoscere, ταινία του Pupi Avati, 2006, 99’, αγγλικοί υπότιτλοι
Πέμπτη 24/11, ώρα 17.00: Προβολή οκτώ ταινιών μικρού μήκους υπό τον γενικό τίτλο “Il Chianti: arte nei mestieri” που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό Concorso Internazionale Cortometraggi SlowMovieContest, 2012, συνολική διάρκεια 96’, με αγγλικούς υπότιτλους. Συγκεκριμένα θα προβληθούν οι ταινίες Μ.Μ.: Scripta Manent του Cristian Benaglio, 6’38” – Chianti Portraits της Romina Contepomi 10’39” – Terra di Siena του Darim Da Prato 15’30” – Per caso του Silvio D’Angelo 16’01” – Mochao του Alina Gorlova 15’16” – Castellina Travelogue της Gina Marie Napolitan 5’26” – Nostalgia της Amanda Rodriguez Lorenzo 13’17” – Semifonte si fa città του Riccardo Salvetti 13’17”
Παρασκευή 25/11, ώρα 18.30: Quando l’Italia mangiava in bianco e nero, ντοκυμαντέρ του Andrea Gropplero diTroppenburg, 2014, 20’, αγγλικοί υπότιτλοι
Παρασκευή 25/11, ώρα 19.00: L’abbuffata, ταινία του Mimmo Calopresti, 2007, 102’, αγγλικοί υπότιτλοι

 Καθόλη την διάρκεια Από τις 21 έως τις 27 Νοεμβρίου, πολλά ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας θα προτείνουν στην πελατεία τους ένα πιάτο ειδικά αφιερωμένο στην πρώτη εβδομάδα της ιταλικής κουζίνας στον κόσμο. Στην πρωτοβουλία αυτή, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Έλληνο Ιταλικά Εμπορικά Επιμελητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έχει προσχωρήσει και το εστιατόριο του βραβευμένου chef Ettore Bottrini, που θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης της πρώτης Εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο.

Για πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστότοπους της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα :
(http://www.ambatene.esteri.it/ambasciata_atene/resource/doc/2016/10/xvi_settimana_lingua_italiana_el.pdf ) και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου: (http://iicatene.esteri.it/iic_atene/it/) .

Σας καλούμε με την ευκαιρία αυτήν να παρακολουθείτε και τον λογαριασμό twitter της Πρεσβείας μας @ItalyinGreece (https://twitter.com/italyingreece) .

The post Πρώτη εβδομάδα της ιταλικής κουζίνας στον κόσμο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα