Περικοπές 6 δισ. ευρώ για 2013-2014 αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

Την σύνταξη μιας μελέτης προτάσεων για τις νέες περικοπές δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή. Η μελέτη θα περιλαμβάνει δέσμη προτάσεων η οποία θα δοθεί στην επόμενη κυβέρνηση και βάση αυτής θα περικόπτονται επιπλέον δαπάνες τριών δισ. για το 2013 και τριών δισ. για το 2014.

Πρόκειται για μια εξειδίκευση δράσεων που θα αφορά αποκλειστικά στις δαπάνες.

Νωρίτερα, στη Βουλή,

ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε παραδεχθεί πως «εςνδεχομένως να παράγουμε χρέος και το 2013″, παραπέμποντας ουσιαστικά την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2014. Ο ίδιος, πάντως, είχε χαρακτηρίσει ως ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επιτυχή έκβαση του PSI.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση – συγκεκριμένα 7.5% αντί 7% – για το δ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Διάγγελμα από Παπαδήμο

Γύρω στις οχτώ απόψε το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να προβεί σε δημόσια δήλωση. Σε αυτήν αναμένεται να υπογραμμίσει, όπως έκανε και στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την «ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική» συμφωνία και ότι μετά από αυτή η Ελλάδα θα περάσει σε στέρεο έδαφος. Ο κ. Παπαδήμος επίσης θα τονίσει πως η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα ικανοποίησης και πανηγυρισμών, αλλά και ώρα περισυλλογής, καθώς πολλοί επενδυτές – πολίτες κατέγραψαν σημαντικές ζημιές και γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε για τα λάθη μας που μας οδήγησαν ως εδώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ανταλλαγή των ομολόγων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Απριλίου.

Τέλος το υπουργικό συμβούλιο συνεχάρη με χειροκροτήματα τους «αφανείς ήρωες» της προσπάθειας κκ Χριστοδούλου, Μπάνο και Ζανιά.
Ανδρέας Μπελεγρής
Πηγή protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα