Παζάρι ΕΕ - Τουρκίας με βάση την κοινή θέση των 28

Ξεκίνησε, εκ νέου, το μεσημέρι της Παρασκευής η Σύνοδος Κορυφής των «28″ με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό.

Η κοινή πρόταση στην οποία κατέληξαν χθες οι 28 ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που έχουν από τις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Ο πήχης

πάντως δεν μπαίνει ψηλά, καθώς το πακέτο παραχωρήσεων προς την Τουρκία ισορροπεί μεταξύ διατυπώσεων που να ικανοποιούν και την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά θα δίνουν την αίσθηση στους Τούρκους ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι ένας δρόμος τελείως κλειστός.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε προσερχόμενος ότι προσβλέπει σε λύση για το προσφυγικό αλλά και στη σύσφιγξη των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

Στην τοποθέτησή του κατά την χθεσινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτά που παίρνει η Τουρκία από τη συμφωνία είναι ήδη αρκετά» και ότι «η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι με ξεπάγωμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος».

«Προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας είναι η επίλυση του κυπριακού», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, ουσιαστικά υπονομεύει το ενδεχόμενο αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Παζάρι ΕΕ - Τουρκίας με βάση την κοινή θέση των 28 appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα