Παρών και ο Ντάισελμπλουμ στο ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ

Διευρυμένη θα είναι εν τέλει η αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, αφού στο ραντεβού Τσίπρα-Γιούνκερ θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Αλ. Τσίπρα

στις Βρυξέλλες, κλείστηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα από πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» ο κ. Τσίπρας.

Και ενώ ανέμενε την αποστολή της απάντησης στην πρότασή του από τους τρεις θεσμούς, ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον κ. Γιούνκερ αποφάσισε να πάρει στις αποσκευές του την ελληνική πρόταση και μόνο (στη «γραμμή» του πρόσφατου άρθρου του) και να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες (θα τον συνοδεύουν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Ε. Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης).

Όπως αναφέρει το «Έθνος», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες (ρεπορτάζ Φώφη Γιωτάκη) οι κ. Γιούνκερ και Τσίπρας θα έχουν τετ α τετ γύρω στις 8.00 το βράδυ, ενώ θα υπάρξει εκτός απροόπτου και τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Aνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Εγκυρότατες πληροφορίες σχεδόν υποβαθμίζουν μετά από αυτή την εξέλιξη το αν γίνει ή όχι σήμερα η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, καθώς δεν αποκλείεται να καταγραφούν ραγδαίες εξελίξεις, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει θετικό φινάλε υπέρ του έντιμου συμβιβασμού ακόμη και σήμερα μέσω ενός ισχυρού «νεύματος» από τους εταίρους.

Η «ώρα μηδέν» λοιπόν για την αποκάλυψη των όρων της πιθανής συμφωνίας έχει φτάσει για την κυβέρνηση, τη στιγμή που οι εταίροι εμφανίζουν το κείμενο για την αξιολόγηση -σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες- του τρέχοντος προγράμματος και τη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Είναι χωρίς αμφιβολία η πλέον κρίσιμη μέρα ύστερα από τέσσερις μήνες διαπραγμάτευσης, που φαίνεται ότι οδηγεί στο φινάλε για την εξεύρεση λύσης, παρότι συνεχίζονται σε ρυθμούς και ένταση καταιγίδας οι αντικρουόμενες δηλώσεις εντός και εκτός τειχών.

Σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες συγκεκριμένα, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup καλείται να ανάψει ή όχι το «πράσινο φως» για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στα προσεχή 24ωρα, έχοντας στο τραπέζι εκτός από την 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής πλευράς και την τελική εκδοχή του κειμένου (του staff level agreement) των τριών θεσμών.

Η συγγραφή του εν λόγω κειμένου προϋπήρχε ως πολιτική απόφαση από τη Ρίγα, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή ethnos.gr

The post Παρών και ο Ντάισελμπλουμ στο ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα