Παράνομο το 70% των κρυφών δωρεών στο κυβερνών κόμμα, λέει η El Pais

Τα «κρυφά βιβλία» του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ισπανία, με την El Pais που τα δημοσίευσε να εντείνει την Παρασκευή την πίεση στο Ραχόι υποστηρίζοντας ότι το 70% των χορηγιών επιχειρήσεων που εμφανίζονται ήταν παράνομες.

Η εξέλιξη, τμήμα της υπόθεσης του πρώην ταμία του PP Κάσο Μπάρθενας, έχει ρίξει ακόμη πιο βαθιά στη δίνη της καχυποψίας το κυβερνών κόμμα -το οποίο από την πλευρά του επιμένει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει- πλήττοντας προσωπικά

και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη το βράδυ της Πέμπτης: «Κλέφτες», «δεν μας εκπροσωπούν», «παραιτηθείτε» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα στα πλακάτ.

Η El Pais, που παραδοσιακά πρόσκειται στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, είχε δημοσιεύσει την Πέμπτη χειρόγραφες λογιστικές καταγραφές που, όπως υποστήριζε, έδειχναν τις «κρυφές δωρεές» στο Λαϊκό Κόμμα για δύο περίπου δεκαετίες.

Εκτός από τις γενναιόδωρες χορηγίες κατασκευαστικών εταιρειών -ιδιαίτερα την εποχή που οδήγησε στο σκάσιμο της ισπανικής κατασκευαστικής «φούσκας»- τα κρυφά βιβλία καταγράφουν επίσης και πληρωμές προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, του Μαριάνο Ραχόι συμπεριλαμβανομένου.

Το κόμμα της κυβέρνησης απορρίπτει τους ισχυρισμούς, επιμένοντας πως όλα έχουν γίνει νόμιμα. «Το Λαϊκό Κόμμα έχει μόνο μία καταγραφή λογαριασμών, και αυτή είναι καθαρή, διαφανής και υποβάλλεται στις αρμόδιες αρχές» τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης η γενική γραμματέας του PP, Μαρία Ντολόρες Κοσπεδάλ. «Δεν έχουμε απολύτως τίποτε να κρύψουμε», επανέλαβε.

Επανερχόμενη όμως την Παρασκευή, η El Pais υποστήριξε ότι το 70% των δωρεών που εμφανίζονται στα «κατάστιχα» του Μπάρθενας παραβίαζαν τη νομοθεσία κομματικής χρηματοδότησης που ίσχυε τότε.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών δεν μπορούσε να εμφανιστεί νόμιμα, είτε επειδή ξεπερνούσαν το επιτρεπόμενο ετήσιο ποσό για χορηγία από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο είτε επειδή προέρχονταν από επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με το δημόσιο.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα