Παραιτείται Γερμανός υπουργός που εμπλέκεται σε σκάνδαλο παιδεραστίας

Πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει η υπόθεση του βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Σεμπάστιαν Εντάτι, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή, «για λόγους υγείας», καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η ίδια υπόθεση, ωστόσο, συμπαρέσυρε και τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ως υπουργός Εσωτερικών το 2013, είχε ενημερώσει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ότι το όνομα του βουλευτή τους Εντάτι εμφανίζεται σε διεθνή έρευνα για υλικό παιδικής πορνογραφίας, αποκαλύπτοντας

με τον τρόπο αυτό απόρρητες πληροφορίες.

«Η πίεση έχει γίνει υπερβολικά μεγάλη, δεν μπορώ πλέον να κάνω τη δουλειά μου με την απαιτούμενη συγκέντρωση, ησυχία και πολιτική στήριξη», δήλωσε, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

Είχε προηγηθεί εκτενής και «εντατική» συνομιλία με την καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Φρίντριχ έχει επίγνωση της διάστασης της υπόθεσης.

Ο πρώην πλέον υπουργός είχε δηλώσει αρχικά ότι σκόπευε να παραιτηθεί μόνον εφόσον η Εισαγγελία ξεκινήσει επισήμως έρευνα σε βάρος του, «για αποκάλυψη απορρήτων πληροφοριών», ενώ για την ουσία της υπόθεσης δήλωσε ότι ενήργησε «με την καλύτερη γνώση και συνείδηση», ενημερώνοντας τον αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Λίγο αργότερα το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) σε τηλεγράφημά του υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Φρίντριχ αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση, για να ακολουθήσει η επίσημη παραίτηση.

Η ίδια η Καγκελάριος, σε δήλωσή της σημείωσε ότι δέχθηκε την παραίτηση του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ «με μεγάλο σεβασμό και μεγάλη λύπη».

Διευκρίνισε δε ότι «αυτή δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας» και πρόσθεσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Αρχηγού της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.

Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα μικρό εσωτερικό σκάνδαλο για έναν βουλευτή πήρε διαστάσεις την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι ο Φρίντριχ ενημέρωσε τον επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον Οκτώβριο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Εντάτι. Ο Γκάμπριελ στη συνέχεια ενημέρωσε και άλλα στελέχη του κόμματος.

Εισαγγελείς του Ανόβερου, που εξετάζουν την εμπλοκή του Εντάτι στην υπόθεση της παιδικής πορνογραφίας, κατήγγειλαν ότι η διαρροή των πληροφοριών ενδέχεται να έβλαψε την έρευνά τους.

Ο Εντάτι φαίνεται ότι ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την έρευνα, δήλωσε ο Γεργκ Φρέλιχ, εισαγγελέας στο Ανόβερο. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι μπορεί να κατέστρεψε ενοχοποιητικά στοιχεία διαγράφοντας από τον υπολογιστή του αρχεία.

Από την πλευρά του ο Φρίντριχ υπογράμμισε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι δεν έδρασε ανάρμοστα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο ενημερώνοντας για την έρευνα το SPD, που την περίοδο εκείνη ήταν σε συζητήσεις με την Μέρκελ για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εξέταζαν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια υπουργική θέση στον Εντάτι.

Την περασμένη Δευτέρα, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Εντάτι και είχε κατασχέσει υπολογιστές και έγγραφα. Ωστόσο, κατά την έρευνα δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σχετικό με παιδική πορνογραφία.

Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής πάντως άσκησε κριτική στην εισαγγελία, τονίζοντας στο Spiegel Online ότι οι έλεγχοι ήταν «υπερβολικοί» και πως «αντιτίθενται στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου η εισαγγελία δεν μου επιρρίπτει ποινικό αδίκημα. Ελπίζω ότι σύντομα θα παραδεχθεί ότι οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες», δήλωσε ο Εντάτι στην διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν ενδείξεις σε βάρος του Σεμπάστιαν Εντάτι σε στοιχεία, τα οποία οι καναδικές αρχές συγκέντρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια σε έρευνες με τον κωδικό Spade εναντίον διεθνούς σπείρας εμπορίας παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Την Τρίτη ο Σεμπάστιαν Εντάτι είχε απορρίψει στο facebook τις κατηγορίες τονίζοντας: «Ο δημόσιος ισχυρισμός ότι έχω στην κατοχή μου ή προμηθεύτηκα παιδικό πορνογραφικό υλικό είναι αναληθής».

Από την πλευρά του το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζήτησε, δια στόματος του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας Τόμας Οπερμαν από τις αρμόδιες αρχές άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το 2009 οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει για μια ακόμα φορά έρευνες εις βάρος του με την κατηγορία της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα