Πάλι τα περί χρεοκοπίας δημοσιεύματα στο προσκήνιο…

Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και η πιθανότητα να πάμε σε εκλογές άνοιξαν τον «Aσκό του Αιόλου» σε δημοσιεύματα του τύπου ότι η «Ελλάδα φλερτάρει και πάλι με τη χρεοκοπία». Οι ξένοι φοβούνται ότι η Ελλάδα θα «εκτροχιαστεί σε εκτός προγράμματος εποχή» με αποτέλεσμα οι συνέπειες να μεταφερθούν στην Ευρωζώνη και συνολικά στην Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές τα σενάρια αυτά καταγράφουν σε δημοσιεύματα στον τύπο που άλλοτε

προειδοποιούν και άλλοτε καταγράφουν τις πιθανές συνέπειες μιας κρίσης που όμως ακόμα δεν είναι ορατή. Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς προσφυγή στις κάλπες θα δημιουργούσε κλίμα σταθερότητας επειδή όμως οι τόνοι «ανεβαίνουν» και η αβεβαιότητα ενισχύεται έχει ανοίξει και πάλι μια «δεξαμενή δημοσιευμάτων» από τον ξένο τύπο με τη λέξη «Χρεοκοπία» είναι ώρα να τα αξιολογήσουμε αφού η επαναφορά τους μόνο καλό δεν μας κάνει. Πρέπει με κάθε «θυσία» να βγει ο πρόεδρος και να τελειώνουμε το γρηγορότερο! Ας δούμε τι γράφει το Bloomberg σε εκτενές του δημοσίευμα:

Η Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βυθίζει τις αγορές

Πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα βυθίζει τις αγορές ομολόγων και μετοχών, η απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ: το σενάριο είναι παράξενα παρόμοιο με τα εφιαλτικά σενάρια του 2010 και του 2011, αναφέρει το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου.

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις χειρότερες δυνατές επιλογές αυτή την εβδομάδα, καθώς εξέταζαν μία αλυσίδα γεγονότων ξεκινώντας με ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή αυτό το μήνα το οποίο μπορεί να φέρει αντιμνημονιακές δυνάμεις στην εξουσία, θέτοντας και πάλι υπό αμφισβήτηση το status της Ελλάδας στο ευρώ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, χθες, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε 1% μετά τη βουτιά του γενικού δείκτη κατά 13% την Τρίτη, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε και πάλι μετά το «άλμα» 93 μονάδων βάσης στο 8,18% στις 9 Δεκεμβρίου, σχεδόν στο επίπεδο που ήταν τον Απρίλιο του 2010 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πρώτης διάσωσης.

«Για να είμαστε σίγουροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένη τώρα από ό,τι 2010, όταν μία τρύπα 20 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ηπειρωτική κρίση με θύματά της την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, η επιβίωση του ευρώ δεν αποτελεί απόδειξη ότι οι επόπτες της Ευρώπης έχουν βρει τη σωστή μακροπρόθεσμη συνταγή. Τα πακέτα διάσωσης χορηγήθηκαν μόνο σε κυβερνήσεις που έκαναν δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού, οδηγώντας υψηλότερα την ανεργία – το ποσοστό στην Ελλάδα είναι τώρα στο 25,9% – και τροφοδοτώντας ριζοσπαστικές πολιτικές.

Ακτινογραφώντας «νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ελλάδα η αντίδραση έχει όνομα: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε μια πρώτη αποτυχημένη απόπειρα για τη θέση του πρωθυπουργού το 2012, καταγγέλλοντας τις περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές. Έκτοτε, οι μετοχές του ανεβαίνουν. Οι δημοσκοπήσεις σταθερά κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως το πιο δημοφιλές κόμμα της Ελλάδας και το πιο πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει πιθανότατα στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 29 Δεκεμβρίου, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, η αποτυχία του Σαμαρά να εκλέξει τον υποψήφιό του θα πυροδοτούσε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, πιθανότατα στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία ήττα και οι συνακόλουθες εκλογές θα συμπιέσουν το πολιτικό χρονοδιάγραμμα και τη διαχείριση κρίσεων. Αν ο Τσίπρας αποτύχει να κερδίσει αυτοδυναμία θα πρέπει να βυθιστεί σε συνομιλίες για το σχηματισμό συνασπισμού παράλληλα με τις προσπάθειες για να διασφαλίσει τα εναπομείναντα δάνεια διάσωσης έως τη νέα προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μία αντιπαράθεση μεταξύ της ακυβερνησίας ή μίας κυβέρνησης υπό τον Τσίπρα και των Ευρωπαίων πιστωτών θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μία σειρά παγίδων. Τα θύματα θα περιλαμβάνουν τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, οι οποίες στηρίζονται από τα τέλη Οκτωβρίου στη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία κατάρρευση του πακέτου βοήθειας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να αποσυρθεί, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες να στηριχθούν στην πιο ακριβή χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας.

Όχι για πρώτη φορά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα στραφούν στην ΕΚΤ ως τον ύστατο φρουρό της Ελλάδας και του ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Και η αγωνία κορυφώνεται…

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

The post Πάλι τα περί χρεοκοπίας δημοσιεύματα στο προσκήνιο… appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα