«Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν, ξεμπλοκάρει η εκταμίευση της δόσης»

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτελεί σήμερα η συμφωνία για το ελληνικό χρέος στην χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το BBC αναφέρει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κατέληξαν σε μία «επέιγουσα» συμφωνία

για την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει μία ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής βοήθειας των 44 δισ. ευρώ, για την στήριξη των τραπεζών και την πληρωμή των συντάξεων τον Δεκέμβριο. Οπως σημειώνει το δίκτυο, το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία έπειτα από 10 και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, κατά την τρίτη συνεδρίαση μέσα σε δύο εβδομάδες. Το BBC συμπληρώνει ότι η συμφωνία.

«Η Ελλάδα κέρδισε ευκολότερους όρους στο χρέος μετά την ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. «Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελάφρυναν τους όρους τις επείγουσας βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι έπειτα από τρία χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων ότι η Ευρώπη βρήκε την φόρμουλα για να «γιατρέψουν» την πληγείσα από την κρίση χώρα», σημειώνει το πρακτορείο.

Οι Financial Times γράφουν ότι μετά από δύο άκυρες εκκινήσεις, οι διεθνείς δανειστές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν τα ξημερώματα της Τρίτης για την επανεξέταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα οι όροι που συμφωήθηκαν ίσως σημαίνουν απώλειες για κάποιες χώρες. Παρά τη συμφωνία, σημειώνουν οι FT, υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις και το ΔΝΤ αναζήτησαν να «θάψουν» τις διαμάχες μηνών για το ελληνικό χρέος με μία συμφωνία, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση των 44 δισ. που θα σώσει την Αθήνα από τη χρεοκοπία. Αλλά, μετά 12 σχεδόν ώρες συνομιλιών για τρίτη συνεχή φορά, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ έδωσαν μάχη για να φτάσουν σε συμφωνία, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η προσπάθεια ανάκαμψης την ελληνική οικονομία θα αποδώσει καρπούς ή ότι «δούλευε» η ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης των τελευταίων τριών ετών.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους που θα δώσει την δυνατότητα εκταμίευσης της νέας δόσης που έχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας», αναφέρει το Reuters.

Το CNN επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι κατέληξαν σε συμφωνία που θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στο να λάβει ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας. Η συμφωνία περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια για την Ελλάδα, μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022. Τα σχέδια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που στήριζαν κάποιοι από τους διαπραγματευτές, έμειναν στα χαρτιά, συμπληρώνει το CNN.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν σε συμφωνία αλλά οι διαφωνίες παρ

Keywords
Τυχαία Θέματα