Ομπάμα: «Η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος αστυφύλακας αλλά μπορεί να εμποδίσει το φόνο παιδιών με χημικά»

Την ανάγκη δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ για να αποτραπούν και «άλλοι τύραννοι» να κάνουν χρήση χημικών όπλων τόνισε ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο 16λεπτο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό στις 4 το πρωί, σήμερα Τετάρτη, ώρα Ελλάδας.

«Η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος αστυφύλακας αλλά εφόσον μπορεί με μέτρια προσπάθεια να εμποδίσει το θάνατο αθώων παιδιών από χημικά όπλα, τότε πρέπει να το κάνει» υποστήριξε.

Ο

ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι προτιμά την ειρηνική επίλυση και υπάρχουν τέτοια σημάδια τις τελευταίες ημέρες.

Από το Λευκό Οίκο ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση να θέσει ο Ασαντ το χημικό του οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο παρέχει το περιθώριο αναβολής του στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ κατά της Συρίας, αλλά θα πρέπει να μείνει στο τραπέζι ως ενδεχόμενο και μέσο πίεσης προς το καθεστώς της Δαμασκού.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας.

«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο αμερικανός Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας την αυριανή συνάντηση Κέρι Λαβρόφ στη Γενεύη προσθέτοντας ότι θα συνομιλήσει ξανά για αυτό το ζήτημα και ο ίδιος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ρωσική πρόταση πάντως «φρέναρε» την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ στη Συρία μετά τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, που κόστισε τη ζωή περισσοτέρων των 1.400 αμάχων στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ασαντ έχει την ευθύνη αυτής της επίθεσης» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν αποφύγουμε να δράσουμε, το καθεστώς Ασαντ δεν θα έχει κανένα λόγο να σταματήσει την χρήση χημικών όπλων» συμπλήρωσε.

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική επέμβαση, επειδή δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», είπε ο Ομπάμα.

«Η κατάσταση όμως άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με χημικά πάνω από χίλιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα