Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον για το χρέος

Αναζητείται συμβιβασμός ανάμεσα σε Σόιμπλε – ΔΝΤ

Γράφει ο Πολιτικός

Στην υπόθεση του χρέους και στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που αναχωρεί τις επόμενες ημέρες για την Ουάσιγκτον έχει ως στόχο να προκαλέσει μία συμφωνία για αναλυτική εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος,

ούτως ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Οι εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική πλευρά είναι ότι στο τέλος θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο, με τον Σόιμπλε να υποχωρεί ως προς το θέμα του χρέους για να κρατήσει το ΔΝΤ εντός προγράμματος και την Λαγκάρντ να αποδέχεται τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά ο γερμανός πολιτικός ύψους 3,5% για 4-5 χρόνια.

Ούτως ή άλλως η συμφωνία ως προς το τεχνικό της σκέλος έχει ολοκληρωθεί και απομένει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προκειμένου και η ΕΚΤ από την πλευρά της να νιώσει ότι έχει καλυφθεί και να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη, δηλαδή μετά το τέλος της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ για να προχωρήσουν στο οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εκπονήσουν το Staff Level Agreement, που αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να υπάρξει έγκριση από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Ο χρόνος ψήφισης των προαπαιτούμενων από την ελληνική βουλή θα κριθεί από το εάν θα οριστεί ή όχι έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup κάτι που δεν αναμένεται να γίνει σαφές πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Το νωρίτερο που μπορεί να γίνει είναι γύρω στις 7 Μαϊου, λένε κυβερνητικές πηγές, αλλιώς το Μαξίμου και το επιτελείο θα περιμένουν το προγραμματισμένο Eurogroup στις 22 του επόμενου μήνα. Μεταξύ της πρώτης εβδομάδας του Μαίου και της 22ας θα περάσει πάντως το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή.

The post Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον για το χρέος appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα