Ο Τσακαλώτος «φλερτάρει» με τη διαστημική υπηρεσία

Θέλει να την εντάξει στο καθεστώς των ΔΕΚΟ

Γράφει ο Πολιτικός

Και ξαφνικά προέκυψαν δημοσιεύματα περί υπόγειας σύγκρουσης δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύγκρουση, σίγουρα δεν μπορείς να την πεις, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών άρχισε να καλοβλέπει τη διαστημική υπηρεσία με προοπτική να εξελιχθεί σε ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο του, αλλά και των δανειστών εντασσόμενη και στο υπερταμείο.

Έτσι υπήρξαν διαρροές για τα νομοσχέδια για την ψηφιακή πολιτική για τη συγκρότηση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκουν προσκόμματα από την οδό Νίκης.

Σαφώς και δεν πρόκειται για προσωπική κόντρα, αλλά καθαρά για μια υπόθεση δημόσιου συμφέροντος, επενδύσεων αλλά και ευελιξίας της νέας υπηρεσίας που παρά τα επικριτικά σχόλια από πλευράς της αντιπολίτευσης έχει όλες τις δυνατότητες να προσελκύσει επενδυτές, αλλά και να διεκδικήσει κοινοτικούς πόρους.

Η δουλειά που έχει γίνει σ΄ αυτόν τον τομέα είναι σημαντική και παρά το μικρό της μέγεθος η Ελλάδα διαθέτει ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τη διαστημική βιομηχανία. Η χώρα ενισχύθηκε με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας και πλέον μπορεί να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές σε τομείς όπως αυτούς των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών. Το πρώτο βήμα έγινε με την εκτόξευση του Hellas Sat 3 και το δεύτερο θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να αποκτήσει η χώρα στρατηγικό σχεδιασμό.

Το ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι αν θέλουν να τη μετατρέψουν σε μια δυσκίνητη επιχείρηση με γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά και αγκυλώσεις ΔΕΚΟ.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό αφού πρώτα θα υπάρξουν συναντήσεις του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Παππά με Τσακαλώτο και Δραγασάκη.

Στην Ευρώπη σήμερα δαπανώνται 7 δισ ευρώ για προγράμματα που σχετίζονται με διαστημικές τεχνολογίες, ενώ σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, η απόδοση των επενδύσεων σε έρευνα διαστημικής τεχνολογίας έχει την υψηλότατη απόδοση του 1 προς 9. Επομένως η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει το μικρό μερίδιο που κατέχει. Ο κλάδος σήμερα αποτελείται από περίπου 40 βιομηχανίες, που απασχολούν 2.000 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Οι παραπάνω βιομηχανίες έχουν ήδη έναν αξιοσημείωτο κύκλο εργασιών της τάξης των 150 εκατ. ευρώ το 2015, που προέρχεται κατά 100% από εξαγωγές πολλών και διαφορετικών τεχνολογιών και εφαρμογών που σχετίζονται με το Διάστημα. Επομένως ο κ. Τσακαλώτος έχει κάθε λόγο να «φλερτάρει» με το διάστημα…

The post Ο Τσακαλώτος «φλερτάρει» με τη διαστημική υπηρεσία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα