Ο Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης, οι Ναζί και το χρέος

Σε μια απολαυστική αναπαραγωγή λίαν δηκτικών, φανταστικών διαλόγων μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του Έλληνα ομολόγου του, Γ. Βαρουφάκη, με αφορμή την αναφορά στους Ναζί, κατά την χθεσινή συνέντευξη Tύπου, προχωρούν οι Financial Times, σε μια απόπειρα να παρουσιάσουν με μπόλικη δόση χιούμορ όσα θα μπορούσαν να έχουν ειπωθεί μεταξύ των δυο υπουργών, για το ελληνικό χρέος, τον Χίτλερ και τις γερμανικές αποζημιώσεις,

μέχρι να καταλήξουν στο ότι…συμφώνησαν πως διαφωνούν.

Στο άρθρο με τίτλο «Αναφορά στον πόλεμο: η ελληνική στρατηγική για να κερδηθούν οι γερμανικές καρδιές» που υπογράφεται από τον Robert Shrimsley, αναπαράγονται οι φανταστικοί διάλογοι μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, χθες, στο Βερολίνο:

Σόιμπλε: Καλημέρα, σε περιμέναμε νωρίτερα

Βαρουφάκης: Ζητώ συγγνώμη, επισκεπτόμουν το μπoύνκερ του Χίτλερ

Σόιμπλε: Ναι. Όλοι συμπαθείτε τις περιοχές που σχετίζονται με τους Ναζί. Είδα τον ηγέτη σας να επισκέπτεται μνημείο Ελλήνων που εκτελέστηκαν από Γερμανούς. Ίσως να βρεις χρόνο να επισκεφθείς και την Wannsee ενόσω είσαι στο Βερολίνο.

Βαρουφάκης: Ας μην αρχίσουμε στραβά. Ήρθα με ένα δωράκι για σένα

Σόιμπλε: Πόσο ευγενικό. Είναι βιβλίο;

Βαρουφάκης: Ναι. Είναι του Άντονι Μπίβορ «Κρήτη: Η μάχη και η Αντίσταση»

Σόιμπλε: Φυσικά, Έλληνες και δώρα φέροντες

Βαρουφάκης: Πρέπει να καταλάβεις, δεν αναφέρομαι στους Ναζί ως προσβολή, αλλά ως προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν μια χώρα υφίσταται εθνική ταπείνωση και βρίσκεται σε μια δίχως τέλος απελπισία. Τώρα έχουμε και εμείς Ναζί στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι η Γερμανία, περισσότερο από όλες τις χώρες θα θέλει να μας βοηθήσει να τους αντισταθούμε. Ξέρετε πως αισθανόμαστε.

Σόιμπλε: Γι” αυτό μας απειλείτε με διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων, από διάθεση συγκρότησης κοινού μετώπου;

Βαρουφάκης: Πρέπει να καταλάβετε. Κάποιες από τις αναφορές μας στους Ναζί είναι για δική μας εσωτερική κατανάλωση και κάποια για δική σας. Μην τα μπερδεύετε. Θέλω μια ισχυρή Γερμανία. Μια Γερμανία που να ηγείται της Ευρώπης.

Σόιμπλε: Οπότε δεν σας πειράζει μια ισχυρή Γερμανία, αρκεί να δρα όπως επιθυμείτε. Αν διαγράψουμε τα χρέη σας και σας αφήσουμε να εγκαταλείψετε τις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν είμαστε στρατός κατοχής. Δεν σας πειράζει ένας ισχυρός δανειστής, αρκεί να συνεχίζει να πληρώνει.

Βαρουφάκης: Εμείς απλά ζητάμε βοήθεια

Σόιμπλε: Και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Αλλά θέλουμε και εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, την βεβαιότητα ότι όταν μια χώρα κάνει μια συμφωνία θα την τηρήσει.

Βαρουφάκης: Μα το πρόγραμμα έχει οδηγήσει την χώρα μου στην απελπισία. Θες πάλι να αναφέρω τους Ναζί;

Σόιμπλε: Πιστεύω έλαβα το μήνυμα

Βαρουφάκης: Αντιμετωπίζουμε μια άγρια κρίση χρέους. Δώσατε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία σε ένα χρεοκοπημένο έθνος. Ήρθαμε σε σας με πρόβλημα υποθήκης και μας προσφέρετε πιστωτικές κάρτες. Ο λαός μας ψήφισε για ένα καλύτερο μέλλον, αυτή ήταν η υπόσχεσή μας προς αυτούς

Σόιμπλε: Υπόσχεση που έγινε με τον τραπεζικό λογαριασμό άλλου

Βαρουφάκης: Θέλουμε χρόνο για να δουλέψουμε το νέο μας πρόγραμμα. Σας χρειαζόμαστε, να συνεχίσετε να στηρίζετε το πρόγραμμα διάσωσης πέρα από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ δουλεύουμε πάνω σε νέους όρους που δεν θα σας αρέσουν.

Σόιμπλε: Όπως;

Βαρουφάκης: Θέλουμε να διαγράψετε το χρέος, να μειώσετε το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος και να μας αφήσετε να ακυρώσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Σόιμπλε: Η διαγραφή χρέους δεν είναι αποδεκτή από τον γερμανικό λαό

Βαρουφάκης: Τώρα θα πρέπει να αναφέρω την τελευταία φορά που διαγράφηκαν τα γερμανικά χρέη;

Σόιμπλε: Με εκπλήσσει που δεν το έχεις (ήδη) κάνει

Βαρουφάκης: Σκεφτόμουν να πάω στο Νταχάου πριν επιστρέψω στην πατρίδα

Σόιμπλε: Ναι, ναι. Θα κάνεις όλο το τουρ του Τρίτου Ράιχ. Το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις είναι μια επέκταση των ωριμάνσεων για το χρέος και κάποια ανάσα για την μεταρρύθμιση του φορολογικού. Μην φέρετε τους εαυτούς σας σε τέτοια θέση ώστε να αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε το ευρώ. Εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά δεν μπορούμε και να το αποτρέψουμε σε όλες τις περιπτώσεις.

Βαρουφάκης: Δεν θα φύγουμε από το ευρώ. Όπως λένε και οι Eagles, «you can check out any time you like but you can never leave» (στίχοι από το τραγούδι των Eagles, »Hotel California» που μεταφράζονται ως «μπορείς να κάνεις check out όποτε θέλεις, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις»).

Σόιμπλε: Πολύ αμφιβάλλω ο Ντον Χένλεϊ (των Eagles) να μελέτησε τις πολυπλοκότητες της συνθήκης του Μάαστριχτ

Βαρουφάκης: Πρέπει να σεβαστείτε την εντολή που λάβαμε από έναν λαό που δεν είναι έτοιμος να υπομείνει ατέλειωτη λιτότητα (…)

Σόιμπλε: Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε

Βαρουφάκης: Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε αυτό
Πηγή ethnos.gr

The post Ο Σόιμπλε, ο Βαρουφάκης, οι Ναζί και το χρέος appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα