Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την Μέρκελ να χαμογελά και τον Ολάντ να νιώθει έλληνας πολίτης

«Ολοκληρώθηκε… ένα ταξίδι πολυσήμαντο τόνισε ο κύριος Σαμαράς… με τις επαφές μου με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα και στην εξέλιξη της κρίσης.

Συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά-σιγά να… ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας.

Επαναλαμβάνω: σιγά-σιγά, και το λέω αυτό, διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις

γι’ αυτή την αλλαγή πορείας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με αυτή… τη δήλωση ο Αντώνης Σαμαράς…έκλεισε ουσιαστικά το ταξίδι του στην Γερμανία και στην Γαλλία το οποίο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία των στόχων που είχε βάλει ο πρωθυπουργός και που δεν ήταν άλλος από το να «σπάσει ο πάγος» της Ελλάδος στην Ευρώπη και να επιτευχθεί το απόλυτο λογικό δηλαδή να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα προσπαθεί να είναι συνεπής και το μόνο που ζητάμε είναι «όχι άλλα χρήματα» αλλά «μία ανάσα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός για να αναπνεύσουμε και να συνεχίσουμε!

«Εμείς… αυτήν τη μάχη δίνουμε πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται.

Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε» τόνισε ο κύριος Σαμαράς ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τις επαφές με Μέρκελ και Ολάντ ενώ «Δόθηκε ευκαιρία και προς το διεθνή Τύπο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς με τον οποίο ήρθα σε επαφή, να αποκτήσει μια πραγματική γνώση, ώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση των προβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικό, που ακούει για την Ελλάδα, να έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης, από εκείνη που είχε μέχρι τώρα’.

Πάντως… το κοινό μήνυμα που βγαίνει είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της ενώ αναμένεται η έκθεση της τρόικα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση αλλά και να εγκριθεί και η διετής επιμήκυνση του προγράμματος έτσι στις 14 Σεπτεμβρίου που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο και θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και μαζί με τα του προϋπολογισμού θα παρουσιαστούν στους Ευρωπαίους Υπουργούς των Οικονομικών ενώ επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Και έτσι στις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Πάντως ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι και οι διμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο κύριος Στουρνάρας με Σοιμπλέ και το Γάλλο ομόλογό του!

Ο Αντώνης Σαμαράς… απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει το ψυχρό κλίμα για την Ελλάδα αφού… έκανε την Μέρκελ να χαμογελά και τον… Ολάντ να νιώθει Έλληνας πολίτης!!!

Nίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα