Ο EFSF μπορεί να αγοράζει ομολόγα, η ΕΚΤ όμως όχι, λέει η Bundesbank

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Ντράγκι

«Μη προβληματική» μόνο για τον EFSF θεωρεί η γερμανική κεντρική τράπεζα την αγορά κρατικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχει αλλάξει η άποψή της για το ρόλο της ΕΚΤ -δηλαδή, η αντίθεση της Bundesbank σε αυτό που θεωρεί «νομισματοποίηση» χρέους.

Οι αναφορές της Bundesbank έρχονται σε

αντίθεση με την τοποθέτηση Ντράγκι -που είχε «δείξει» πιθανή αναβίωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων- και είχαν ως αποτέλεσμα την αναστροφή του θετικού κλίματος στις αγορές και την πτώση του ευρώ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, λίγο μετά τις δηλώσεις από την Bundesbank, πως οι Συνθήκες της ΕΕ δεν συμβαδίζουν με τραπεζική άδεια στον ESM. Προανήγγειλε, δε, πως ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε θα προχωρήσει σε ανακοίνωση αργότερα εντός της ημέρας.

Αναλυτικότερα, o εκπρόσωπος της Bundesbank δήλωσε: «Δεν έχει αλλάξει η θέση μας» για το ρόλο της ΕΚΤ· η αγορά ομόλογων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλλιεργεί «λανθασμένα κίνητρα» και δεν είναι ο «ενδεδειγμένος» τρόπος για την υπέρβαση της κρίσης.
Με δηλώσεις εκπροσώπου της στο DJNewsires, η γερμανική κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της τραπεζικής άδειας για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, υποστηρίζοντας πως αυτό θα καθιστούσε τον μηχανισμό εκ των πραγμάτων χρηματοδότη των ευρωπαϊκών χωρών -κάτι που αντιβαίνει στην κείμενη Συνθήκη της ΕΕ.

Οι αναφορές της Bundesbank έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διάσωση του ευρώ «δείχοντας» σε πιθανή αναβίωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η υποδοχή που είχαν βρει οι δηλώσεις Ντράγκι στις αγορές ήταν θετική, πρασινίζοντας τους δείκτες, αποκλιμακώνοντας επίσης την πίεση και στα ιταλικά ομολόγα. Η θετική πορεία των αγορών το πρωί της Πέμπτης αναστράφηκε το μεσημέρι μετά τις δηλώσεις Βάιντμαν.
Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά 0,2%, στα 1,2255 δολάρια.
Η αναφορά της Bundesbank δεν προξενεί έκπληξη -ο Guardian σχολιάζει ενδεικτικά πως έκπληξη ήταν μόνο ότι άργησε περίπου ένα 24ωρο να επαναλάβει την αντίθεσή της.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα