Νίκη Ολάντ με 28%, ελπίδες Σαρκοζί με 26%, η Λε Πεν στο επίκεντρο!

Το φαντασμα της ακροδεξιας πλανάται πάνω από τη Γαλλία. Μπορεί ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών , Φρ. Ολάντ να προηγείται έναντι του αντιπάλου του, Ν. Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των εκλογών, επιβεβαιώνοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, όμως,η Μαρίν Λεπέν είναι η… μεγάλη νικήτρια ξεπερνωντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Πανευρωπαϊκή διάσταση

έδωσε στην υποψηφιότητά του ο Φρανσουά Ολάντ. Ο υποψήφιος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος εξέφρασε και την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιας. «Το ύψιστο καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και πέραν των συνόρων, είναι να επαναφέρω την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης» είπε χαρσακτηριστικά. Αναφερόμενος στον 2ο γύρο είπε πως έχει καταστεί ο υποψήφιος «όλων των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα».

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών καταλαμβάνει ποσοστό 28 %, ο Νικολά Σαρκοζί με 26% έρχεται στην δεύτερη θέση ενώ η η ακροδεξιά πολιτικός ακολουθεί με ποσοστό που εκπλήσσει ακόμα και τους δημοσκόπους 19,9%.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς , Ζαν Λικ Μελανσόν με εμφανώς αποδυναμωμένο ποσοστό (περίπου 10%). Οι φιλελληνικές κορώνες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του φαίνεται πως έβλαψαν την δημοτικότητά του. Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαιρού έλαβε περίπου 9%. Κατόπιν αυτών ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Ολάντ να διεξαχθούν τρία ντιμπέιτ μέχρι την 6η Μαίου προφανως για να κερδίσει ψήφους ως πιο επικοινωνιακός. Ο Ολάντ, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε πως είναι “ο υποψήφιος όλων όσοι θέλουν να γυρίσει η σελίδα”, το αρνήθηκε.Σε αγώνα κατά του Σαρκοζί κάλεσε τους υποστηρικτές του και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την 4η θέση.

Ο δεύτερος γύρος θα δείξει εάν το φαβορί των εκλογών, Φρ. Ολάντ θα πρέπει να ετοιμάζει βαλίτσες για το Μέγαρο Ηλυσίων και το Βερολίνο προκαλώντας πονοκέφαλο στην σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ. Η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας του έδωσαν τον αέρα της νίκης στον πρώτο γύρο όμως τα βαριά λόγια της κυρίας Λεπέν κατά πάντων, του συστήματος, των τραπεζών,των δημοσιογραφων αλλά και των τεχνοκρατών της Ε.Ε φαίνεται πως ενέπνευσαν τον γαλλικό λαό.

Ρυθμιστής η Ακροδεξιά

Με ποσοστό κοντά στο 20%, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου ανακατεύει την τράπουλα ως ρυθμιστής του δεύτερου γύρου -ο επαναληπτικός συμπίπτει με τις ελληνικές εκλογές- ο Ολάντ έρχεται πρώτος ενώ ο Σαρκοζί από την δεύτερη θέση αποσπά το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία της δεξιάς. Εφόσον παραδοσιακά οι ψηφοι της Λεπέν ενισχύσουν στον δεύτερο γύρο την δεξιά, ο Σαρκοζι έχει πολλές πιθανότητες να ανανεώσει την θητεία του στο Μεγαρο των Ηλυσίων.

Βεβαίως, τον βοηθάει το ποσοστό που έλαβε αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο πως οι οπαδοι του υποψηφιου του Αριστερού Μετώπου θα στηρίξουν τον Σοσιαλιστή Ολάντ. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές , η Λεπέν έδειξε ότι μπορεί να προβάλει αντίσταση στον Σαρκοζ

Keywords
Τυχαία Θέματα