Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Τύπο

Τσίπρας: Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση οι τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια με αέρα

Τι είπε για ΔΟΛ

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για το αγροτικό ζήτημα ακούσαμε πολλά. Ακούσαμε και υποσχέσεις σε σχέση με τους αγρότες, αλλά και άσφαιρη κριτική. Και φυσικά

υπήρξε και μια γενίκευση σε μια σειρά από ζητήματα.

Ας ξεκινήσω, όμως, από το αγροτικό, γιατί αυτό είναι το θέμα της συζήτησής μας.
Από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε τη σημερινή συζήτηση, τα κόμματα που όμως έχουν και μεγάλες ευθύνες γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου για σαράντα και πλέον χρόνια και ιδίως μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αυτά τα κόμματα που είχαν την ευθύνη και της κατανομής των ενισχύσεων και εξέθρεψαν το θεσμικό πλαίσιο που ευνοούσε τις πελατειακές σχέσεις και έκαναν τη μοιρασιά των επιδοτήσεων και δημιούργησαν κομματικούς φίλους και κατέστρεψαν το συνεταιριστικό κίνημα, ακούσαμε σήμερα κριτική.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να προσπαθήσω να στοιχειοθετήσω και να απαντήσω όσο επιγραμματικά μπορώ σε κάποια από όλα όσα ακούστηκαν.

Ξεκινάω από την αλήθεια για τις πληρωμές. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ήταν η επίλυση των καταστροφικών προβλημάτων που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον αγροτικό χώρο στον τομέα των πληρωμών. Έτσι, από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει – και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση – κοντά στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, 3.689.000.000 ευρώ για την ακρίβεια, για όλους τους τύπους των ενισχύσεων.
Από αυτά, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά, – δεν είναι στην Αίθουσα – κοντά στο ένα δισεκατομμύριο αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Και τότε, από όσο γνωρίζουμε, κυβέρνηση δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Εσείς ήσασταν τότε κυβέρνηση, είχατε δημιουργήσει τη φιλολογία περί success story.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν καταφέρνατε τότε να πληρώνετε τα χρήματα αυτά στους αγρότες; Για ποιον λόγο παρατήσατε τους αγρότες στο έλεος του θεού και τώρα έρχεστε και μας εγκαλείτε για την αγροτική μας πολιτική;
Μας εγκαλείτε, επειδή δώσαμε – αυτονόητο λέει – εμείς αυτά που χρωστούσατε εσείς από το 2011. Από αυτά τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν σε πληρωμές ενισχύσεων του 2016 και όχι παλιές πληρωμές. Για πρώτη φορά, δηλαδή, μια Κυβέρνηση – καταστροφική, κατά τα άλλα, κατά τα λεγόμενά σας – κάνει το αυτονόητο, αυτό που δεν καταφέρατε να κάνετε ποτέ εσείς, όμως: Να δώσει όλα τα λεφτά στην ώρα τους και να πληρώσει τις ενισχύσεις εντός του έτους, ενισχύσεις που για τους αγρότες είναι πάρα πολύ σημαντικές. Μπορεί να μας εγκαλείτε σήμερα ή να μην το γνωρίζετε, αλλά οι αγρότες το γνωρίζουν. Και εσείς το γνωρίζετε, αλλά το αποσιωπάτε.
Ταυτόχρονα, πληρώθηκαν 650 εκατομμύρια περίπου που αποτελούσαν ανειλημμένες υποχρεώσεις από κοινοτικά κονδύλια για δημόσια και ιδιωτικά έργα και επενδύσεις τα οποία εκκρεμούσαν από το 2008 και το 2009. Ούτε τότε ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν πειράζει, όμως! Το διορθώσαμε και αυτό. Καταστροφείς, κατά τα άλλα!

Οι επενδυτές και όχι μόνο οι αγρότες το γνωρίζουν και αυτό, όπως και εσείς θα έπρεπε να το γνωρίζετε, διότι και εκεί είχατε κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά κατ’ τα άλλα, διαφημίζατε το success story και την αναπτυξιακή σας πολιτική.
Δεν μείναμε, ωστόσο, εκεί. Για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατομμύρια ευρώ. Να σας θυμίσουμε πόσα είχαν στην τετραετία αυτή από τον ΕΛΓΑ; Οι αγρότες το γνωρίζουν αυτό, το έχουν δει στις τσέπες τους. Θα έπρεπε να το γνωρίζετε και εσείς.

Μέχρι το τέλος του μήνα, όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου. Βεβαίως, να σας προλάβω, αυτό δεν είστε υποχρεωμένοι να το γνωρίζετε, αλλά θα το μάθετε, όπως και ο αγροτικός κόσμος, τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Υπάρχει και κάτι άλλο, ωστόσο, που η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης εντέχνως ξεχνά. Από τα 617-620 εκατομμύρια ευρώ που εδόθησαν στους χαμηλοσυνταξιούχους εν είδει δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατομμύρια – η πλειοψηφία των χρημάτων αυτών, δηλαδή – κατευθύνθηκε στους αγρότες, σε αγροτικές συντάξεις. Και το ποσοστό των αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερο από το 60% του απόλυτου νούμερου που πήγε για αγροτικές συντάξεις, διότι αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι αυτοί έπαιρναν και παίρνουν συντάξεις πολύ χαμηλότερες και η απόφασή μας ήταν η κατανομή να γίνει αντιστρόφως ανάλογα.

Το δεύτερο μέλημά μας ήταν να αμβλύνουμε επιπτώσεις από τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τη Συμφωνία του 2015, που η μεγάλη πλειοψηφία σ’ αυτή την Αίθουσα είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα σηκώνει την παντιέρα της αντίστασης. Το βάρος μας δόθηκε στις φορολογικές και ασφαλιστικές συνταξιοδοτήσεις και επιβαρύνσεις, αλλά και στα οφέλη.
Συγκρατήστε λίγα νούμερα μόνο και μόνο για να μην εκτίθεστε. Σε σύνολο 577.000 δηλώσεων αγροτικού εισοδήματος, οι 516.000 δήλωσαν καθαρό εισόδημα έως 5.000 ευρώ, έχοντας θεσπίσει κατά μέσο όρο 9.000-9.500 ευρώ ανάλογα με τα τέκνα το αφορολόγητο.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου – πολύ πιο πάνω από το 85%, κοντά στο 90% – δεν επιβαρύνεται.

Όταν η μέση εισφορά για τα εισοδήματα είναι κατώτερη αυτών που ίσχυαν ως σήμερα, ελαφρύνεται ή όχι πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου; Η απάντηση, λοιπόν, είναι ότι – ήταν απολύτως ορθό αυτό που είπα στην πρωτομιλία μου – το 85% των επαγγελματιών αγροτών από το συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού θα βγουν ωφελημένοι.

Όμως, βεβαίως, υπάρχει και ένα ποσοστό μικρό, δεν αντιλέγω, η μειοψηφία, που έχει επιβαρύνσεις. Υπάρχει ένα 5% που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα. Και όλως περιέργως, σε αυτήν τη μειοψηφία ανήκουν, όχι μονάχα οι μεγαλο-εισοδηματίες αγρότες, αλλά και οι μεγαλο-επιδοτούμενοι αγρότες. Εκεί πράγματι υπάρχουν δυσκολίες, διότι για να βγαίνουν τα νούμερα και να υπάρχει ελάφρυνση σε μεγάλη πλειοψηφία, υπήρχε επιβάρυνση εκεί.
Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι για αυτή τη μικρή μειοψηφία του αγροτικού κόσμου έρχεστε σήμερα εδώ να μας κουνήσετε το δάκτυλο, σε σχέση με το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Δεν ισχυρίζομαι ότι μετά το φορολογικό και το ασφαλιστικό η μεγάλη πλειοψηφία, αυτό το 85%, δεν έχει πια προβλήματα να αντιμετωπίσει ή δεν έχει λόγους για να κινητοποιείται ή δεν έχει αιτήματα. Αντίθετα. Όμως, να λέμε «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη». Ποια ήταν η πολιτική που τους ευνόησε πέρσι και το κορυφαίο ζήτημα των κινητοποιήσεών τους, το οποίο λύθηκε, και οι υποσχέσεις μας που έγιναν δεσμεύσεις και πράξεις; Και ποια είναι μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που έχουμε και που μαζί τους και εμείς να σκύψουμε για να τα λύσουμε, δεδομένων όμως των συνθηκών; Το λέω γιατί κινούμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι που καμώνονταν τους εκπροσώπους των αγροτών, όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη της διαπραγμάτευσης, ερχόντουσαν εδώ και διαδήλωναν και δήλωναν τη συμμετοχή τους υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Μην τα ξεχνάμε αυτά.
Ταυτόχρονα, μην ξεχνάμε ότι με την παρέμβασή μας στο ασφαλιστικό διασώζουμε ένα σύστημα το οποίο ήταν υπό κατάρρευση – είναι κοινή άποψη αυτό, όλοι είχαμε ομονοήσει – διότι δεν θα υπήρχε καν κατώτατη σύνταξη αγροτών σε δέκα χρόνια. Γλιτώσαμε, λοιπόν, το ασφαλιστικό των αγροτών από κατάρρευση, εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιοι σωτήρες ήρθαν να μας σώσουν με το PSI! Και για αυτό οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Πάμε παρακάτω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μην αρχίσουμε να απαριθμούμε όλα τα προϊόντα της χώρας με συγκριτικά πλεονεκτήματα ανά περιφέρεια και να λαϊκίζουμε με τοπωνύμια, θα σας πω ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες προκηρύσσονται προγράμματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κάποια μάλιστα από αυτά είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Για τους νέους αγρότες έχει ήδη προκηρυχθεί με τεράστιο ενδιαφέρον πρόγραμμα ύψους 241 εκατομμυρίων ευρώ και τα τοπικά προγράμματα Leader ύψους 376 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία πρόγραμμα ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη μεταποίηση και εμπορία πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Για τα σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα πρόγραμμα ύψους 357 εκατομμυρίων ευρώ. Για την παροχή γεωργικών συμβουλών πρόγραμμα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, εργαλεία ρευστότητας έχουν δρομολογηθεί, ενώ ακόμα και όσα σκοντάφτουν σε δεσμεύσεις συμφωνίας, γίνεται μάχη για να απεγκλωβιστούν. Για ό,τι είναι εφικτό να γίνει, παλεύουμε να γίνει και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε να γίνει.
Επειδή, όμως, ορισμένοι ξεχνούν και στην προσπάθειά τους να γίνουν αρεστοί για μικροπολιτικούς, ψηφοθηρικούς λόγους μιλούν για χρηματοδοτικά εργαλεία και ρευστότητα από τις τράπεζες, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Μήπως εννοείτε για τη ρευστότητα που θα μπορούσε να παράσχει η Αγροτική Τράπεζα, την οποία μέσα σε μια νύχτα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να περάσει σε μια ιδιωτική, αφού την είχατε φεσώσει, εκτός των άλλων, με 240 εκατομμύρια ευρώ, δανεικά και αγύριστα, από τα κόμματά σας.
Αντί, λοιπόν, να πάνε αυτά τα χρήματα στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τα κάνατε καπνό στις τσέπες και στα ταμεία των χρεοκοπημένων κομμάτων και σε προεκλογικές εκδηλώσεις.

Οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν ότι πάγια αιτήματα και στρεβλώσεις τριάντα και σαράντα ετών είναι εξαιρετικά δύσκολο να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χρειάζεται μια συνολική συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και για τις προτεραιότητές μας σε έναν εθνικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Όμως, κύριε Μητσοτάκη, είναι θράσος και υπερβολή από πλευρά σας να λέτε ότι είμαστε κρυμμένοι και δεν τολμάμε να συνομιλήσουμε με τους αγρότες. Ήμουν ο πρώτος Πρωθυπουργός, μετά τη μεταπολίτευση, που τους κάλεσα στο Μαξίμου – δεν υπήρξε άλλος – στη μέση αγροτικών κινητοποιήσεων. Ούτε λάστιχα σκάσαμε εμείς ούτε κολπάκια κάναμε με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τους κάλεσα στο Μαξίμου, συζητήσαμε δυο φορές, πήγα ξανά και τους βρήκα κάποιους από αυτούς, κουβεντιάσαμε. Οργανώσανε κάποιοι δικοί σας κινητοποιήσεις. Καλοδεχούμενες είναι οι κινητοποιήσεις. Δεν τη φοβόμαστε εμείς την κινητοποίηση και την πάλη του απλού, λαϊκού κόσμου. Υπάρχουν πάντοτε και εγκάθετοι, αλλά δεν το φοβόμαστε εμείς αυτό. Αυτά βεβαίως οφείλω να τα επισημάνω.
Σας χρωστάω, όμως, μερικές ακόμα απαντήσεις, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά, γιατί προφανώς η συζήτησή σας δεν έμεινε μονάχα στα θέματα της αγροτικής πολιτικής και οφείλω να δώσω κάποιες απαντήσεις.

Σας άκουσα να με εγκαλείτε εμένα προσωπικά, πρώτη η κ. Γεννηματά, αργότερα αμέσως εσείς, για το ζήτημα του ΔΟΛ. Γιατί ακριβώς, αγαπητοί μου συνάδελφοι, κύριε Μητσοτάκη και κύρια Γεννηματά, μιλάτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Θέλετε να μου εξηγήσετε γιατί ακριβώς με εγκαλείτε και τι ακριβώς ζητάτε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα ποιο είναι το αίτημα σας.

Επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα. Είναι από αυτές τις σελίδες που άλλες φορές αρέσκεστε, κύριε Μητσοτάκη, να έρχεστε εδώ και να τις επιδεικνύετε. Ενάμιση χρόνο τώρα στη Βουλή μια με τον Αρκά, μια με κανένα στίχο του Ελύτη και μια με το editorial των «ΝΕΩΝ» έρχεστε.
Ενάμιση χρόνο τώρα έχει μετατραπεί μια εφημερίδα σοβαρή, αξιόπιστη – με τις διαφωνίες που μπορεί να είχαμε – σαν το άλλο αγαπημένο σας φύλλο, του άλλου του κομιστή αυτού.

Βγάζει κάθε Κυριακή στα πρωτοσέλιδα λίβελλους εναντίον της Κυβέρνησης, για να κάνετε μετά εσείς δελτία τύπου, και έχει και ένα σπίτι στην Ελβετία, γιατί εκεί διαμένει με την οικογένειά του, με τα λεφτά που έχει βγάλει έξω.
Αυτού, του κομιστή, του φίλου σας, του Αναστασιάδη, του Θέμου Αναστασιάδη. Εγώ δεν θα πω ονόματα; Με έχετε για αυτούς που δεν λένε ονόματα; Και έχετε και το θράσος και έρχεστε και μιλάτε;
Αυτή, λοιπόν, η εφημερίδα η ιστορική επί ενάμιση χρόνο με προπηλακίζει πολιτικά στα πρωτοσέλιδα ή στις ραδιοφωνικές της εκπομπές, γιατί είναι συγκρότημα, ότι τάχα το σπίτι που μένω με νοίκι – μένω σε νοίκι, ξέρετε – είναι σπίτι κάποιου που πήρα από τον πλειστηριασμό, ενός ανθρώπου που δεν είχε να πληρώσει. Άθλιο ψέμα και κανείς δεν βγήκε να κατηγορήσει τότε. Ή ότι δήθεν δίνω ψεύτικα πόθεν έσχες. Κανείς δεν βγήκε να κατηγορήσει τότε. Άθλιο ψέμα. Ή ότι έχω offshore εταιρείες. Στα πρωτοσέλιδα. Με ποιο σκοπό αυτό το πολιτικό bullying, ο προπηλακισμός από αυτούς που ερχόσασταν εσείς και μας φέρνατε τα πρωτοσέλιδά τους;

Για να κάνω το πολύ απλό, κύριε Μητσοτάκη και κυρία Γεννηματά. Για να κάνω το πολύ απλό. Να κάνω ό,τι έκαναν κι όλοι οι προηγούμενοι, να σηκώσω ένα τηλέφωνο και να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω «Ό,τι έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενοι που έδιναν δάνεια με αέρα, δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα». Δεν το έκανα, όμως, κι ούτε θα το κάνω!
Και ξέρετε κάτι; Μας λέτε ότι δεν έχει σημασία που δεν το κάνατε, αλλά επειδή ένας πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων για διάσωση, θέλουμε να κάνουμε καινούργια διαπλοκή και – πώς το είπατε; – «Βόρεια Κορέα». Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον τύπο και τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω, από την πολιτική στον τύπο και στη δημοσιογραφία, είναι ελεύθερη αγορά. Όταν δικοί μας κάνουν κάτι αντίστοιχο, είναι Βόρεια Κορέα. Αυτά είναι τα μέτρα και τα σταθμά.

Πριν από λίγες μέρες ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Μιχελάκης, έγινε Διευθυντής στον ΑΝΤ1. Βγήκαμε εμείς να πούμε ότι μετακόμισε ο ΑΝΤ1 στη Νέα Δημοκρατία; Ο υιός του κ. Ψυχάρη ήταν διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αργότερα συνάδελφός σας στα έδρανα εδώ. Να σας πω κι άλλα παραδείγματα; Η κα. Σπυράκη, ο κ. Καψής. Δεκάδες παραδείγματα μπορώ να σας πω. Όμως, δεν έχει νόημα να μιλήσω για αυτά.

Να μιλήσουμε επί της ουσίας και η ουσία είναι ότι τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και χρόνια περνούν μια κρίση δομική, μια κρίση που προηγήθηκε, θα έλεγα, της βαριάς οικονομικής κρίσης σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας – διότι σήμερα η ενημέρωση έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο – αλλά βεβαίως και εξαιτίας της πολύ κακής, άθλιας διαχείρισης όλων, όσων ιδιοκτητών εν πάση περιπτώσει, είχαν την ευθύνη. Η αξιοπιστία του χώρου πλήττεται. Ο χώρος συνολικά υποβαθμίζεται, λειτουργεί περισσότερο ως προπαγανδιστικός μηχανισμός και λιγότερο ως πυλώνας αντικειμενικής ενημέρωσης και δημοκρατίας. Και αυτό είναι έλλειμα και για τη δημοκρατία μας. Το χειρότερο είναι ότι με αποκλειστική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τα οικονομικά, μεγάλων και ιστορικών συγκροτημάτων, κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στο γκρεμό.

Ξέρετε, εμένα αλλά και αυτήν την Κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία, διότι είναι προφανές ότι από το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν υπήρξε άλλος Πρωθυπουργός στον τόπο, που να εδέχθη τόση πολλή και άδικη κριτική. Δεν μιλάω για την πολιτική κριτική. Μιλάω για το πολιτικό bullying που αναφέρθηκα πιο πριν. Ωστόσο, τα συγκροτήματα με μια ιστορική αναφορά στον τόπο, οι τίτλοι των εφημερίδων και οι εργαζόμενοι είναι κάτι ξέχωρο από όλα αυτά. Και θέλω να το πω και δημόσια από αυτό το βήμα ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη, αν κλείσουν και «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», όπως και το «ΕΘΝΟΣ», όπως και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», όπως ήταν και αρνητική εξέλιξη που έκλεισε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αλλά δεν είδαμε πολλά δάκρυα τότε.

Εδώ, όμως, πρέπει να μιλήσουμε ευθέως. Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουμε. Αλλά μέχρι στιγμής, επενδυτές δεν υπάρχουν. Η ιδιοκτησία, εξ όσων γνωρίζω, δεν θέλει να βάλει χρήματα. Όμως, οι τράπεζες δάνεια με «αέρα» δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, όμως, ζητούν και δικαίως ζητούν λύσεις. Ζητούν να βρεθούν τρόποι, ώστε να μην κλείσουν τα έντυπα, ώστε να έχουν ρευστότητα.

Ζητούν όσο διαρκεί η εκκαθάριση – που απ’ όσο ξέρω στον ΔΟΛ ξεκινά το επόμενο διάστημα, με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, διότι τα δάνεια έχουν καταγγελθεί – να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται, αυτονόητο αίτημα από την πλευρά τους, ζητούν να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μην χαθεί η εμπορική τους αξία.

Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Θέλω, όμως, να το ξεκαθαρίσω. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν θα γίνει με καμία συνδιαλλαγή, δεν θα γίνει με τους τρόπους που μάθαμε να γίνονται στο παρελθόν. Και γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά ή ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους. Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά όλους στον τύπο, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Αλλά, θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας, που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις του τύπου. Καθαρές κουβέντες, όλα ανοιχτά, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση. Εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία.

Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους, διότι άλλα πράγματα ειλικρινά τους ενδιαφέρουν. Τους ενδιαφέρουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
Θέλω λοιπόν, να κλείσω. Σας είπα στην πρωτομιλία μου να πάρετε θέση για μια σειρά ζητήματα. Να πάρετε θέση και για τα θέματα, που αφορούν την οικονομία. Δεν πήρατε. Σας ζήτησα να απαντήσετε για το αν θέλετε περισσότερα μέτρα, όπως ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν επιμένετε στην άποψη ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι μια αριστερή ιδεοληψία. Δεν απαντήσατε. Ελπίζω να απαντήσετε στη δευτερομιλία σας. Έχει ανάγκη ο πολιτικός διάλογος να υπάρχουν θέσεις, συγκεκριμένες, καθαρές ανάμεσα στα κόμματα.

Θέλω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μια αναφορά και σε κάποια τα οποία είπε η κα. Γεννηματά. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια προοδευτική πολιτική – λέει – στον τόπο, διότι εμείς δεν την ασκούμε. Το ερώτημα, κυρία Γεννηματά, είναι ποια είναι αυτή η πολιτική και με ποιους; Προοδευτική πολιτική ήταν αυτή, η οποία εφαρμόσατε, συγκυβερνώντας με τη Νέα Δημοκρατία από το 2012 έως το 2014; Ήταν προοδευτική πολιτική; Ήταν προοδευτική πολιτική η επιλογή του κ. Βενιζέλου με το PSI να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους; Ήταν προοδευτική πολιτική η απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και η ταύτισή σας με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και δεξιές πολιτικές; Το ότι συγκυβερνούσατε στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη; Για να δούμε και το με ποιους.

Είναι προοδευτική πολιτική ότι ήσασταν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο με Γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο, που φλέρταρε με την Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμα και χθες προκάλεσε τον ελληνικό λαό, την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και τις αξίες του πηγαίνοντας σε ένα σχολείο στο Πέραμα να τραμπουκίσει παιδάκια δέκα χρονών; Τι αθλιότητα! Ήσασταν μαζί με τον κ. Μπαλτάκο, στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Με ποιους, λοιπόν, η προοδευτική πολιτική;

Αυτά, όμως, θα μου πείτε ανήκουν στο χθες. Η επόμενη μέρα; Όλα τα έχει κάνει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι στην Κυβέρνηση. Δεν ταυτίζεται με την ίδια άποψη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Είναι δική σας εκτίμηση αυτή. Ανοίγουν δεξιά και αριστερά ζητήματα, αλλά ξέρετε, εμείς έχουμε μια στάση αρχών και αξιών. Μιλάγαμε για απλή αναλογική, 25-30 χρόνια, γίναμε κυβέρνηση και το φέραμε στη Βουλή. Δεν λέγαμε άλλα χθες και άλλα κάναμε σήμερα.

Όταν ήλθε η απλή αναλογική για να ψηφιστεί στη Βουλή, το ίδιο νομοσχέδιο που η κα. Γεννηματά είχε προτείνει πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή του κ. Βενιζέλου, τότε στρίψατε διά του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη, γίνατε για άλλη μια φορά «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, μη μιλάτε για προοδευτική πολιτική, διότι έχετε ευθύνες και οι ευθύνες αυτές δεν παραγράφονται.

Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια μεγάλη ιστορική παράδοση και της δημοκρατικής παράταξης και της Αριστεράς που πολλές φορές βρέθηκαν απέναντι, αλλά πολλές φορές ξεχωριστά, σε παράλληλους δρόμους όμως, είχαν τη δυνατότητα μιας στοιχειώδους συνεννόησης για την πορεία του τόπου. Εσείς τα δίνετε όλα στον κ. Μητσοτάκη. Λογαριασμός σας. Ο κόσμος που ακολουθεί ιστορικά την παράταξή σας, όμως, δεν θα σας ακολουθήσει σ’ αυτή την παράδοση.
Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται σήμερα εδώ και εμφανίζεται ως ο ιππότης που θα σώσει την οικονομία και τη χώρα.

Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, γιατί κάθε φορά που ανεβαίνετε σ’ αυτό το βήμα αναφέρεστε στον κ. Καρανίκα; Τι έχετε μαζί του; Εμένα οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι του λαού. Μπορεί να μην έχουν βγάλει το Harvard, όμως δεν είναι ούτε Παπασταύρου, δεν είναι ούτε Χριστοφοράκοι, δεν είναι ούτε «αυτοφωράκηδες», ούτε μου έκαναν ποτέ δώρα τέτοιου είδους.
Είναι βαθιά η ταξική αντιπαλότητα που βγάζετε μέσα από τις πολιτικές σας αναφορές.
Κλείνοντας, θέλω να σας το πω ευθέως: Έχετε ένα σχέδιο. Το είχατε και στην πρώτη αξιολόγηση, το επαναλαμβάνετε και στη δεύτερη. Το μοναδικό σας σχέδιο είναι: «Βάστα Σόιμπλε και βάστα ΔΝΤ».

Δεν θα σας βγει, όχι γιατί θα μας χαριστούν, αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο και κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο «ξήλωμα της κάλτσας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όλοι «καθόμαστε πάνω στο ίδιο κλαρί». Το σχέδιό σας είναι καταστροφή, για να έλθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική με ξεπούλημα, απολύσεις, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους, μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι διαχωριστικές γραμμές, όμως, έχουν ήδη χαραχθεί. Εμείς με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, εσείς με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και μ’ αυτή την αλαζονική, αντιαισθητική ελίτ να παλεύετε για την παλινόρθωσή σας, αλλά ο τροχός της ιστορίας έχει ήδη γυρίσει.
Σας ευχαριστώ.

The post Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Τύπο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
πλαισιο, ελγα αποζημιωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, νεα δημοκρατια, τα νεα, το βημα, χρυση αυγη, μειωση μισθων, σας ευχαριστώ, τσιπρας, τραπεζες, βουλη, νέα, ΠΑΣΟΚ, συριζα, success, ελγα, πετρελαιο, σημαίνει, συμμετοχή, δημοψηφισμα 2015, psi, ρωτήσω, οφείλω, δολ, offshore, κορεα, σαμαρας, ΑΝΤ1, συγκεκριμένο, βημα, ελευθεροτυπια, φως, βενιζελος, harvard, σόιμπλε, ΔΝΤ, enimerosi24, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, Οδυσσέας Ελύτη, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, ξανα, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, βγαινουν, enimerosi24, το θεμα, αγροτικη τραπεζα, αυγη, αφορολογητο, βημα, βουλη των ελληνων, δανεια, δημοκρατια, δολ, δωρα, ελγα, εμπορικη, εργαλεια, θεμα, οικονομια, παιχνιδια, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σημερινη, τηλεφωνο, το βημα, υιος, φως, ψεμα, ωρα, αγορα, αγροτικη, ελεος, αλληλεγγυη, απωλεια, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, βορεια, βορεια κορεα, γεωργια, γινει, γινεται, γινονται, δακρυα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικη, δομικη, δωσει, διαδικτυο, δοθηκε, εγινε, εδρανα, αιθουσα, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκτιμηση, ελβετια, ενημερωση, εννοειτε, εργα, εντυπα, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, επιθυμια, ερχεται, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, θρασος, ιστορικο, καψης, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κουρτινες, λαστιχα, λεφτα, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μικρο, νυχτα, νοημα, ξερετε, οικογενεια, ορια, τροχος, ο τροχος, ουσια, οφείλω, παιδακια, παμε, υπογραφη, ποθεν εσχες, προβληματα, προγραμματα, κτηνοτροφια, ρωτήσω, σελιδες, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σκαφη, σόιμπλε, σοσιαλδημοκρατια, σπιτι, συκα, σχεδια, σχεδιο, σχολειο, τι ειναι, φυσικα, φυλλο, φορα, χρυση, ψευτικα, αρκα, εκπομπες, ενωση, εθνικο, harvard, χωρα, η εφημεριδα, κυριακη, μια φορα, offshore, σημαίνει, success, τριαντα, τραπεζα, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα