Μουζάλας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω εάν θα είμαι υπουργός όταν θα έρθει ο Ομπάμα

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στους Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Κοτταρίδη

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείς αν ξέρει ποιο hot spot θα επισκεφτεί ο κ. Ομπάμα

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Όχι, έχουμε διάφορες προτάσεις τις οποίες προσπαθούμε να τις επεξεργαστούμε. Όπως ξέρετε δικαίως η αμερικανική πλευρά δείχνει ένα μεγάλο βάρος στα ζητήματα ασφάλειας… Θα δούμε δεν ξέρω να σας πω.

ΔΗΜ: Θα είστε υπουργός όταν θα έρθει ο κ.Ομπάμα;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα δούμε.

ΔΗΜ: Εσείς θέλετε να είστε;

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Εγώ θα

ήθελα αυτή τη συζήτηση να μην την κάνουμε. Έχω πει επανειλημμένα ότι κάθε υπουργός με το που αναλαμβάνει γίνεται πρώην υπουργός , αυτό είναι μια διαδικασία η οποία έρχεται είτε αμοιβαία είτε από την μια πλευρά μόνο. Κάποτε οι συνθήκες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορεί κάποιος άλλος να προχωρήσει καλύτερα αυτό που έκανε, δεν είναι αιώνιες θέσεις. Αυτή τη στιγμή ασχολιόμαστε ακόμα με τα προβλήματα και προχωράμε.

Αναφορικά με το προσφυγικό και αν είναι αισιόδοξος ότι η Ουγγαρία πχ θα κάνει πράξη την συμφωνία

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν πιστεύω δηλαδή ότι οι χώρες του Βιζενγκραντ θα αλλάξουν πολιτική. Αυτό το οποίο εμείς, μαζί με άλλες χώρες, με ένα μεγάλο αριθμό από κράτη μέλη παλεύουμε είναι αυτή η απίστευτη ιστορία της «ευέλικτης αλληλεγγύης» να μην περάσει ή να πάρει μια μορφή η οποία να μπορεί να είναι παραγωγική. Θέλω να πω ότι η μορφή αυτή της ευέλικτης αλληλεγγύης έχει ένα μύθο από πίσω ότι συμμετέχουμε στο πρόβλημα, εσύ κρατάς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και εγώ σου στέλνω κουβέρτες. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το θέλουμε εμείς, δεν το θέλει η Ιταλία και ξέρετε οι χώρες υποδοχής σήμερα είναι η Ιταλία και η Ελλάδα αύριο μπορεί να είναι η Φιλανδία, μεθαύριο μπορεί να είναι η Πολωνία από την Ουκρανία. Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα απασχολήσει πολλά χρόνια την Ευρώπη, επομένως εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε μια συμμαχία και νομίζω ότι δεν τα πάμε άσχημα, ενάντια σε αυτό το πράγμα. Είναι αυτό που ο πρωθυπουργός επανειλημμένα έχει πει ότι δεν μπορείς να είσαι κράτος α λα καρτ δηλαδή παίρνω τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες και για την παιδεία αλλά στο προσφυγικό δεν κάνω τίποτα.

Για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Νομίζω ότι πάμε καλά. Όποτε λέω ότι πάμε καλά δεν προσπαθώ να παρουσιάσω έναν παράδεισο. Το πάμε καλά έχει σχέση με το ότι για πρώτη φορά, παγκόσμια, μέσα σε πέντε μήνες από τον εγκλωβισμό τα παιδάκια πάνε σχολείο, πιλοτικά. Νομίζω ότι το πρόγραμμα είναι πολύ καλό, νομίσω μέχρι τα Χριστούγεννα στην τεράστια πλειοψηφία τους θα πηγαίνουν σχολείο.
Και εδώ είχαμε κάποιες κακές αντιδράσεις τότε είχα βγει και είχα πει ότι σε αυτά τα σχολεία που υπήρξαν κάποιοι και αντιδράσανε θα είναι οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών αυτών των σχολείων που θα εγγυηθούν ότι τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα θα πάνε στο σχολείο και έτσι έγινε. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό που προχωράει καλά με τις δυσκολίες που έχει και νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί , το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά.

Για τη βοήθεια από την Ευρώπη

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Για να είμαστε δίκαιοι έχει έρθει βοήθεια, δεν έχει έρθει η βοήθεια την οποία μας έχει υποσχεθεί. Κάνουμε μεγάλη φασαρία σε διπλωματικό επίπεδο για να έρθει αυτή η βοήθεια, γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι στα αιτήματά μας. Είμαι αρκετά αισιόδοξος.
Ο κ. Ρέντζι έχει δίκιο και ο κ.Τσιπρας έχει δίκιο, χρειαζόμαστε παραπάνω βοήθεια και οικονομικά και σε προσωπικό και σε υλικά. Εγώ αποφεύγω να μεταθέτω ευθύνες, περάσαμε ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της χώρας μας από την Ευρώπη ότι εμείς φταίμε, που φτύσαμε αίμα για να γυρίσει υπέρ μας και όπως έδειξε όλοι τώρα στην Ευρώπη αναγνωρίζουν τις προσπάθειες μας και τα αποτελέσματά μας. Δεν έχει νόημα αυτό το παιχνίδι ενοχών.
Η Ευρώπη μας έχει υποσχεθεί πράγματα, μας τα δίνει με τις δικές της γραφειοκρατίες, μας τα δίνει με δυσκολίες γιατί τα κράτη μέλη δεν στέλνουνε αυτούς που πρέπει, τα διεκδικούμε. Το να βγω να κατηγορώ συνέχεια την Ευρώπη την ίδια στιγμή που χρειάζομαι τη βοήθεια της εμένα μου φαίνεται αδόκιμο. Επομένως ναι, σε ένα επίπεδο πρωθυπουργού αυτά καταγγέλλονται, σε ένα επίπεδο υπουργού αυτά γίνεται προσπάθεια να αποσπαστούν όσο πιο γρήγορα και όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία μπορεί να τορπιλίσει τη συμφωνία με την ΕΕ

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Η δουλειά μου είναι να φοβάμαι και να προβλέπω ώστε να μην φοβούνται οι έλληνες. Αυτό έχω κληθεί να κάνω.
Φοβάμαι, φοβάμαι από την πλευρά της Τουρκίας που είναι πολλές φορές απρόβλεπτες οι αντιδράσεις της, φοβάμαι και από την πλευρά της Ευρώπης. Θέλω να σας θυμίσω ότι η συμφωνία έχει δύο σκέλη, είναι η ΕΕ και η Τουρκία, ο πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά απαιτεί και από τις δύο πλευρές να σεβαστούνε τις υποχρεώσεις τους, να σεβαστούνε αυτά που έχουν υπογράψει. Εμείς μέσα σε αυτή τη συμφωνία Ευρώπης –Τουρκίας επειδή ιστορικά και γεωγραφικά είμαστε στη μέση έχουμε αναλάβει ευθύνες τις οποίες ξέρετε με πόσες δυσκολίες προχωρούμε και τις παλεύουμε καλά. Εδώ πάλι μου έγινε μια κριτική γιατί είπα «κουτσά στραβά καλά τα κάνουμε», και είναι αλήθεια αυτό το πράγμα δεν έχουμε λόγο να κρύψουμε κάνουμε καλά, με πολλές αδυναμίες, μια διαχείριση κρίσης. Ευτυχισμένος δεν θα γίνει κανείς, διαχειριζόμαστε μια κρίση, απαιτούμε λοιπόν και από την ΕΕ να σεβαστεί τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις που έχει πάρει σε αυτή τη συμφωνία και από την Τουρκία το ίδιο.

Ερωτηθεις γιατί ο κ. Βουδούρης συνεχίζει να κάνει τόσο θόρυβο γύρω από το θέμα

Γ.ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα ούτε θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Στη Βουλή έδωσα απαντήσεις.
Του κ. Βουδούρη εδώ και πολύ καιρό του ζητήθηκε η παραίτησή του, την έδωσε την παραίτησή του, έγινε δεκτή, προχωράμε!
Η δική μας ασχολία είναι το πρόβλημα.

The post Μουζάλας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω εάν θα είμαι υπουργός όταν θα έρθει ο Ομπάμα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα