Μορφωτικό σοκ η εικόνα σε sites και social media

email Γ. Μαμουζέλου στο enimerosi24 – σημείωση για Γιώτα Δημητρακοπούλου

Αγαπητή συνάδελφε,

σωστά αναφέρθηκες στο «φουντούκι» του κ. Κικίλια, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μόνο ούτε σπάνιο! Γιατί δυστυχώς η γλώσσα μας έχει δεχτεί πολλά πλήγματα για διάφορους λόγους και έτσι έχουμε μία πανσπερμία συμπολιτών μας που μιλάνε ή γράφουν ελληνικά σε επίπεδο πλήρους ή σχετικής αγραμματοσύνης, ημιμάθειας κ.α.

Βλέπεις τα ελληνικά είναι εξαιρετικά πλούσια γλώσσα, με τεράστια εξέλιξη από την αρχαιότητα έως σήμερα

και με διαφορετικές μορφές/φόρμες και σύνταξης και γραφής, που προήλθαν και μέσα από την επίσημη υιοθέτησή τους από το Κράτος, δηλ. άλλοτε είχαμε την αρχαϊζουσα καθαρεύουσα στα σχολεία (και στο δημόσιο λόγο), για δεκαετίες την απλή νεοελληνική καθαρεύουσα και μετά την μεταπολίτευση την απλή δημοτική.

Ανάλογα με τι διδάχθηκε στο σχολείο ο καθένας χρησιμοποιεί αλλά είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι είναι μπερδεμένοι και χρησιμοποιούν τύπους κι απ” τις δύο μορφές, καθαρεύουσα και δημοτική, ενώ συχνά νιώθουν μπερδεμένοι…

Βέβαια είναι πολλά χρόνια που δεν παρακολουθώ τί και πώς μαθαίνουν οι μαθητές στα Γυμνάσια ή Λύκεια, αλλά έχω την εντύπωση ότι λόγω κακού συστήματος διδασκαλίας και αξιολόγησης (εξετάσεις προαγωγής στο σχολείο) τις τρείς τελευταίες δεκαετίες το επίπεδο καλής γνώσης και χειρισμού της γλώσσας μας έχει πέσει σημαντικά σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας, μηδέ των πολιτκών ή δημοσιογράφων εξαιρουμένων!

Σίγουρα ξεχνούν πολλοί ότι οι μετοχές των ρημάτων κλίνονται όπως τα ουσιαστικά ή τα επίθετα (έχουν δηλ. γένη, πτώσεις) αλλά -χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τον εκπρόσωπο της ΝΔ- πολλοί νιώθουν πως επίθετα, μετοχές ή επιρρήματα «κολλάνε» κάθε φορά στον τύπο της δημοτικής! Έτσι, λαθεμένα πιστεύει κάποιος ότι αν πει «διευθύνοντος» θα θεωρηθεί «καθαρευουσιάνος» ενώ αν πει «διευθύνοντα» είναι πιο σωστός, κοντά στη δημοτική/καθομιλουμένη.
Το τραγικό είναι ότι καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε λχ. ο τάδε υπουργός κάλεσε τον διευθύνων σύμβουλο της ΕΡΤ σε σύσκεψη ή ο παίκτης συνάντησε τον διευθύνων σύμβουλο της ΑΕΚ για να συζητήσουν το νέο συμβόλαιο κ.α.
Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε λ.χ. του Απόλλων , του Ναπολέων όχι μόνο όταν υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται η γενική αλλά και η αιτιατική πτώση! Π.χ. Η κλήρωση ανέδειξε αντίπαλο του ΠΑΟΚ τον Απόλλων Αθηνών! Βέβαια αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στα αθλητικά ΜΜΕ
Εχεις προσέξει ελπίζω πόσοι χρησιμοποιούν γράφοντας ή μιλώντας το «ως αναφορά» αντί του σωστού «όσον αφορά» ;

Μπερδεύουν τις έννοιες και δεν καταλαβαίνουν ότι όσον αφορά = σε σχέση, σε ό,τι αφορά/ενδιαφέρει π.χ. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να προστατεύσει την αλιεία, αλλά όσον αφορά τη γεωργία επιφυλάχθηκε να καταθέσει αργότερα το σχέδιό της…

Αλλο όμως όταν λέμε : Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη καλύπτει μια μακρά περίοδο δημιουργίας και ως αναφορά (= αναφορικά/ αναφερόμενος) σε αυτό σημειώνω ότι περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής, όπως ορατόρια, συμφωνίες, λιμπρέτα, λαϊκά τραγούδια κ.α.

Πολλοί φυσικά δεν ξέρουν την εννοιολογική διαφορά του κατ” αρχήν και του κατ” αρχάς, νομίζοντας ότι είναι το ίδιο πράγμα και πάρα πολλά καθημερινά λάθη.
Ασφαλώς και είναι έγκλημα ότι ίσως σήμερα και οι εφημερίδες και κυρίως οι ιστοσελίδες (αλλά και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί) κάνουν την όποια «οικονομία» έχοντας καταργήσει ή ελαχιστοποιήσει τους διορθωτές-φιλολόγους ή καλούς γνώστες της γλώσσας, ώστε τουλάχιστον να αποφεύγεται η συχνότατη κακοποίηση της γλώσσας και η μετάδοση του ιού της αγραμματοσύνης σε νεότερους ή μεγαλύτερους.
Φυσικά δεν χρειάζεται κανείς άλλο παράδειγμα για να υποστεί πολιτισμικό και μορφωτικό σοκ απ” όσα βλέπει σε σχόλια και αναφορές σε sites, face book, twitter κ.α. Γραμματική και συντακτικό στο απόσπασμα!
Ευχαριστώ για την υπομονή σου και καλό είναι όταν διαπιστώνεις να πυροβολούν τη γλώσσα (όχι μετανάστες και πρόσφυγες…) να το σχολιάζεις, μήπως φιλοτιμηθούν κάποιοι να είναι πιο προσεκτικοί ή να ξεστραβωθούν λίγο, ρωτώντας ή διαβάζοντας μια γραμματική, ένα λεξικό, κάτι βρε αδερφέ!

Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

The post Μορφωτικό σοκ η εικόνα σε sites και social media appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μορφωτικό,morfotiko