Μέρκελ: Μην περιμένετε σήμερα ή τη Δευτέρα απόφαση για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες

ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να διαφωνήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη συνεδρίαση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ» καθώς «λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup».

Η καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο. «Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν» τόνισε η κ. Μέρκελ και επανέλαβε ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς».

Γερμανός αξιωματούχος στο Bloomberg: Τι θα πει στον Τσίπρα η Μέρκελ
Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά του, που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Μέρκελ, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η γερμανίδα καγκελάριος θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό στις συζητήσεις που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, για να καταλαγιάσει την όλο και πιο επιθετική ρητορική μεταξύ των δύο χωρών και να ανακτήσει τον έλεγχο της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, η γερμανίδα καγκελάριος είναι πρόθυμη να φτάσει μακριά (σ.σ. to go a long way, στο πρωτότυπο) προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, αναφέρει ο γερμανός αξιωματούχος στο Bloomberg.

Ο αξιωματούχος υπογραμμίζει ωστόσο ότι στις συναντήσεις τους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, η Μέρκελ θα τονίσει τον Τσίπρα ότι περιμένει από την Ελλάδα να «παίξει σύμφωνα με τους κανόνες».
Μετά από εβδομάδες έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, η Μέρκελ επιδιώκει στις συνομιλίες να επαναφέρει τη συζήτηση και πάλι στη σωστή τροχιά, προσθέτει ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας ως ανοσίες και προπαγάνδα από ανθρώπους που θέλουν να υποδαυλίσουν την ένταση την υπόθεση ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα στείλει τελεσίγραφο στον Τσίπρα.

Η Μέρκελ βλέπει τη συνάντηση σαν μια ευκαιρία να τον γνωρίσει και δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί απευθείας τις λεπτομέρειες της τύχης της Ελλάδας, τις οποίες αντιμετωπίζει ως ένα θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος. Το περιθώριο ελιγμών για την Ελλάδα εξάλλου είναι περιορισμένο από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας.
Πηγή ethnos.gr

The post Μέρκελ: Μην περιμένετε σήμερα ή τη Δευτέρα απόφαση για την Ελλάδα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα