Λυκούδης: Καθένας δικαιούται να έχει ολιγοήμερες διακοπές

…πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, αλλά και η δική του αμήχανη στάση…

“Η αμήχανη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στα εύλογα ερωτήματα για την απουσία του (σσ στις πυρκαγιές ) τροφοδοτεί τις ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του κράτους” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Ηλία Κανέλλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και επικεφαλής των μεταρρυθμιστών της Αριστεράς,

Σπύρος Λυκούδης.
Δήλωσε απαισιόδοςξος για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά , επισημαίνοντας ωστόσο : » Θα κάνω κάθε τι ώστε να υπάρξει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ σε αυτή τη συνολική προσπάθεια. Είναι τελείως διαφορετική η εικόνα στην προοπτική αυτού του χώρου με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ παρά χωρίς αυτό. Παρά τη μικρή του δύναμη και την οπισθοχώρησή του τη δημοσκοπική, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δίνει το άλλο χρώμα σε αυτή την προσπάθεια. Το σημαντικό είναι να γίνει προσπάθεια να λυθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν επί της ουσίας με τη συγκρότηση του χώρου και όχι με το ποιοί θα εμφανιστούν να διεκδικήσουν την αρχηγία σε μη υπαρκτό ακόμα κόμμα¨.”
Αναλυτικά:

* ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
“Καθένας δικαιούται να έχει ολιγοήμερες διακοπές, πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, αλλά και η δική του αμήχανη στάση απέναντι στα εύλογα ερωτήματα για την απουσία του, αυτή η αμηχανία μιας άμεσης, ορθής-κοφτής απάντησης, προφανώς δημιουργεί ένα διόλου ευχάριστο περιβάλλον συζητήσεων για το πώς κινείται η κρατική μηχανή. Τροφοδοτεί τις ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του κράτους και η αμηχανία του Πρωθυπουργού απέναντι σε κλασσικά ερωτήματα….

Οι ανεκδιήγητες αναφορές σε προηγούμενες καταστροφές από πυρκαγιές, δείχνουν, όπως και στην περίπτωση της αμηχανίας του Πρωθυπουργού να απαντήσει για το που ήταν, μια αμηχανία συνολικά, του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου ζητήματα.Μια απίθανη, συμπλεγματική αντιμετώπιση των ευθυνών που έχει, του τύπου δηλαδή οι άλλοι ήταν καλύτεροι; Είναι σαρωτικό πιά στην κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Άυτή μπορεί να είναι η απάντηση ή ο σχολιασμός μιας κυβέρνησης που έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει θέματα και επιδεικνύει ανικανότητα στο να τα προσεγγίσει κάν, όχι να τα λύσει.”

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
“Υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν μπορεί να κάνει ιστορικές παραδοχές που έχουν κάνει πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι πέρασαν τη ζωή τους στην Αριστερά και εξακολουθούν να πιστεύουν στο μεγάλο απόθεμα των αξιών της και έχουν όμως αντιληφθεί ότι ορισμένα ζητήματα η ιστορία τα έχει τοποθετήσει στην πραγματικότητά τους και τα έχει λύσει. Μερικά πράγματα -εκτιμώ- ότι είναι ήδη καταγεγραμμένα στη συζήτηση οποιουδήποτε έντιμου ανθρώπου.

Προφανώς ο ναζισμός είναι το κακό στην απολυτότητά του. Από την άλλη πλευρά, εγώ και άλλοι πολλοί, ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν στη σημαντική συμβολή της πρώην ΕΣΣΔ στον αγώνα κατά του φασισμού στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και στους σπουδαίους κομμουνιστικούς αγώνες για τα κοινωνικά δικαιώματα. Ολα αυτά όμως είναι δυνατόν να δίνουν συγχωροχάρτι στα εγκλήματα του σταλινισμού; Ενας σημερινός έντιμος κομμουνιστής -ακόμα και σήμερα- δεν μπορεί να κάνει αυτή την ιστορική παραδοχή, ότι δηλαδή υπάρχει ένα ζήτημα;”
Δημοσιογράφος: Μου κάνει εντύπωση ότι παραβλέπονται ορισμένες μελανές στιγμές της συμπεριφοράς των σοβιετικών στρατευμάτων κατά την εισβολή τους στο Βερολίνο το 1945, βιασμοί, λεηλασίες κλπ όπως αναφέρεται και σε σχετικό βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς. Ερωτηθέντες λένε πώς όσοι αιχμαλωτίστηκαν από Γερμανούς αντιμετωπίστηκαν απ το σταλινικό καθεστώς ως προδότες και οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν με βαρύτατες ποινές στη Σιβηρία, όπως πχ με 10ετή στέρηση του δικαιώματος αλληλογραφίας.
Σπ Λυκούδης: “Δεν το ξέρω, το ακούω με προσοχή όμως. Αυτά είναι ανοικτά ζητήματα στα οποία οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν οι μεγάλες και ηρωικές προσπάθειες ανθρώπων που ήθελαν να συμβάλλουν στην κοινωνική αλλαγή, με την αναγνώρισή τους να επιχειρείται ταυτόχρονα και η αθώωση των εγκλημάτων της σταλινικής περιόδου. Δεν δέχομαι να ξεπεράσω με ευκολία τη μεγάλη προσπάθεια διανοητών της Αριστεράς να συναντηθεί το Κομμουνιστικό Κίνημα με τις αξίες της δημοκρατίας.Ϋπάρχει και εκεί ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η αποφασιστική τομή που έγινε από κάποιους ηγέτες της Αριστεράς να φανεί ότι δεν έχει καμμία σχέση η δικτατορία του προλεταριάτου με την πλουραλιστική δημοκρατία και τις κοινωνίες της ελευθερίας,δεν μπορεί να μην αξιολογηθεί. ”
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
“Πιστεύω ότι αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης του συγκεκριμένου χώρου την χρειάζονται και η χώρα και η κοινωνία. Παρά την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί, περισσότερο το τελευταίο διάστημα, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Εμφανίζονται περισσότρο οι ευγενείς προθέσεις ανθρώπων να αναλάβουν τις ευθύνες αυτού του κινήματος και λιγότερο η διερεύνηση των δυνατοτήτων συγκρότησης του χώρου.
Δημοσιογράφος: Εσείς θα μετάσχετε ακόμη και απόντος του Σταύρου Θεοδωράκη;
Σπ.Λυκούδης: “Θα κάνω κάθε τι ώστε να υπάρξει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ σε αυτή τη συνολική προσπάθεια. Είναι τελείως διαφορετική η εικόνα στην προοπτική αυτού του χώρου με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ παρά χωρίς αυτό. Παρά τη μικρή του δύναμη και την οπισθοχώρησή του τη δημοσκοπική, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δίνει το άλλο χρώμα σε αυτή την προσπάθεια. Το σημαντικό είναι να γίνει προσπάθεια να λυθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν επί της ουσίας με τη συγκρότηση του χώρου και όχι με το ποιοί θα εμφανιστούν να διεκδικήσουν την αρχηγία σε μη υπαρκτό ακόμα κόμμα.”

The post Λυκούδης: Καθένας δικαιούται να έχει ολιγοήμερες διακοπές appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα