Λαβύρινθοι

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

ΠΟΙΟΣ είναι ο Γιάννης Δατσέρης; Είναι ένας συμπαθής – ίσως ακόμη και καλοσυνάτος – μυστακοφόρος ηλικίας «-ήντα». Είναι καθηγητής Ιατρικής, ακτινολόγος – γνωστός στον επαγγελματικό του χώρο. Οπως είναι γνωστός μεταξύ των πασόκων για μια διαδρομή δεκαετιών σε μεσαίο στελεχικό επίπεδο. Ο Δατσέρης γκριζάρισε μαζί με το Κίνημα, ενώ κινείται με άνεση στους αθηναϊκούς πολιτικούς λαβυρίνθους της Μεταπολίτευσης. Ευρύτερα γνωστός δεν είναι ή μάλλον δεν ήταν μέχρι τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν από κάνα χρόνο, ο Δατσέρης κρατούσε σχετικά

χαμηλό προφίλ. Βενιζελικός τουλάχιστον όσο και η Ελένη Κούρκουλα, αν όχι πιο ακραίος, είχε εκτεθεί κάπως στην αποτυχημένη απόπειρα του Βαγγέλη να κατακτήσει την ηγεσία. Αλλά καθότι δεν είχε δημόσιο ρόλο, ήταν εύκολο να κρατήσει τις απόψεις του για τις βραδινές εξόδους μεταξύ επώνυμων πασόκων, συνήθως στο «Λα Στράντα» στο Νέο Ψυχικό. Η αυτοσυγκράτηση είχε να κάνει και με το ότι ήταν σύζυγος της βουλευτού Συλβάνας Ράπτη – εξού και αναφερόταν χαϊδευτικά μεταξύ των γνωστών τους ως «Ντένις Δάτσερ», σε προσομοίωση με τον Ντένις Θάτσερ.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Το 2009 το επιτελείο Παπανδρέου αποφάσισε να μεταθέσει τη Ράπτη από την Α’ Αθηνών στο ευρωψηφοδέλτιο. Επισήμως ήταν η πρώτη νικηφόρος λίστα του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του 2000. Επιστρατεύτηκε λοιπόν η Συλβάνα ως έμπειρο στέλεχος γένους θηλυκού – όπως έγινε και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που παράτησε τη με κόπο κερδισμένη έδρα στην Κοζάνη για να μπει επικεφαλής. Στο παρασκήνιο, η Ράπτη εστάλη στις Βρυξέλλες για να ανοίξει χώρος στην Α’ για νέα πρόσωπα όπως ο Σπύρος Κουβέλης. Από όλη αυτή την ίντριγκα, η Ράπτη, που είναι ακόμη ευρωβουλευτής, βγήκε τελικά κερδισμένη. Το 2012 η Α’ έβγαλε – ρωτήστε και την Αννα Διαμαντοπούλου – μόνο έναν βουλευτή ΠΑΣΟΚ: τον αιώνιο Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Κουβέλης είναι εκτός πολιτικής. Ο δε Παπακωνσταντίνου δεν κατάφερε να ξαναμπεί στη Βουλή, πολιτευόμενος στο υπόλοιπο Αττικής.

ΠΙΣΩ στο παρόν, η βελούδινη άνοδος Βενιζέλου στην εξουσία μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2012 μετέτρεψε τον Δατσέρη σε κάτι σε Προμηθέα λυόμενο του ΠΑΣΟΚ. Χρόνια αγαπητός στις δημοσιογραφικές παρέες, ο Δατσέρης δίνει πλέον νυχθημερόν ρεπορτάζ, ενώ μιλάει και επίσημα στα ραδιόφωνα για το ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, για τον πρόεδρό του. Για λόγους τακτ δεν θα συγκρίνουμε την περίπτωσή του με τη Φώφη – η οποία είναι επισήμως εκπρόσωπος Τύπου – ή με τον Κουκουλόπουλο που είναι ποταμός! Ούτως ή άλλως, όμως, η Ιπποκράτους περνάει φεγγάρι Δατσέρη και μάλιστα διαρκείας. Από αυτόν μάθαμε, άλλωστε, στην αρχή της εβδομάδας με έμμεση διατύπωση – και αναφορά στο Σύνταγμα -  ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν ανασχηματισμό της κυβέρνησης και ανασύνθεσή της ακόμη και με τον ίδιο τον Βενιζέλο επικεφαλής εντός ολίγων μηνών.

ΜΗ βιαστείτε να πείτε ότι το ΠΑΣΟΚ – μετά το περιβάλλον του Ανδρέα, τους συνεργάτες του Σημίτη και τους «κηπουρούς» του Γιώργου – περνάει τώρα στους ομοτράπεζους του Βαγγέλη. Ευκίνητος ως συνήθως στα θεσμικά, ο

Keywords
Τυχαία Θέματα