Λαγκάρντ: Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα..

…μόνο με δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα προχωράει προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις για το αν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης βρίσκονται ακόμη «στα μισά του δρόμου».

Όπως μεταδίδει

το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ενόψει της εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το Ταμείο συνεχίζει να εξετάζει, εάν θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε.

Επιπρόσθετα, κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θέμα για το οποίο οι παράμετροι θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων, όπως τόνισε.

Επανέλαβε, δε, ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι «σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ» και το «εύρος» της ελάφρυνσής του θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, οπότε τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.

Πρώτα η εφαρμογή των δεσμεύσεων, μετά το χρέος

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.

Αναφερόμενη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα «πακέτο πολιτικών» που θα στηρίξει την ελληνική οικονομία και το οποίο στη συνέχεια θα νομοθετηθεί και θα εφαρμοστεί σε περίοδο που οι «συνθήκες ανάπτυξης» θα έχουν βελτιωθεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη «λιτότητα», καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Όπως υπογράμμισε, αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.
Πηγή ethnos.gr

The post Λαγκάρντ: Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα.. appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα