Λαγκάρντ: Η λύση της Κύπρου δεν είναι πρότυπο

Την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ταμείου και την έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «η λύση που δόθηκε στην Κύπρο, δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο.»

Η

Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα και ως μοναδικές επιλογές ανέφερε τη συνέχιση της πολιτικής για δημοσιονομική εξυγίανση και για τραπεζική ενοποίηση.

Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα για ανάπτυξη και για «αρκετή δουλειά» που απαιτείται να γίνει σε ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να έχει περιθώρια να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. «Από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η ΕΚΤ είναι η μόνη που σαφώς έχει ακόμα περιθώρια ελιγμών», όπως είπε.

Για την Ελλάδα η διευθύντρια του ΔΝΤ δεν έκανε ειδική αναφορά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Κύπρο, διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για «μοναδική περίπτωση», τονίζοντας το πρόβλημα των δυο τραπεζών και ότι προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος.

«Η κυπριακή λύση δεν αποτελεί πρότυπο» , τόνισε με έμφαση η κα Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη για τους εξής λόγους: Το μέγεθος του τραπεζικού (της) τομέα, τον πολύ περιορισμένο όγκο και αριθμό ομολογιούχων που καθιστούν την αναδιάρθρωση πολύ εξειδικευμένη. Επομένως, δεν είναι πρότυπο».

Η κ.Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, επανέλαβε ότι η κρίση δημιούργησε μία οικονομία τριών ταχυτήτων αλλά συμπλήρωσε ότι «έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».

Η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι οι διαφορές μεταξύ των τριών ζωνών είναι πολύ έντονες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που τα πηγαίνουν καλά, εκείνες που εφαρμόζουν επιτυχώς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές και αυτές που παραμένουν προβληματικές και έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Στην πρώτη κατηγορία τοποθέτησε την ανατολική Ασία, στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία και στην τρίτη την ευρωζώνη μαζί με την Ιαπωνία.

Η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας και εξέφρασε ξανά την ανησυχία της για την ύφεση στην ευρωζώνη. Επίσης, σημείωσε ότι σε πολλές χώρες η πρόοδος στις αγορές δεν έχει συνοδευτεί και με πρόοδο στην πραγματική οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων.

«Δεν αναμένουμε η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πολύ υψηλότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίζουμε νέους και παλιούς κινδύνους».

Στο μεταξύ, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών και της ομάδας των G20, αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, επαναβεβαιώνεται η δέσμευσή για αποφυγή ανταγωνιστικών νομισματικών υποτιμήσεων.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα