Κορυφώνεται στη Βουλή η μάχη για τον προϋπολογισμό

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού κορυφώνεται το Σάββατο η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Παρά την σκληρή κριτική που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

από «γαλάζιους» και «πράσινους» βουλευτές της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν δείχνει ανησυχία για το αποτέλεσμα, ειδικά μετά την χαλαρή συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Αντώνης Σαμαράς με περίπου 30 βουλευτές της ΝΔ.

Εν μέσω γκρίνιας, δυσφορίας και ενστάσεων των «γαλάζιων» βουλευτών για τα καυτά θέματα του ενιαίου φόρου ακινήτων και της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που έπονται του προϋπολογισμού, ο κ. Σαμαράς φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να τους διαβεβαίωσε ότι όλα θα είναι καλά τόσο με την φορολογία της ακίνητης περιουσίας, όσο και με το υπό διαπραγμάτευση θέμα των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, τους μετέφερε ένα κλίμα αισιοδοξίας εν όψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αναφέρθηκε στο θέμα αυτό δηλώνοντας αισιόδοξος, λέγοντας μάλιστα στους παριστάμενους βουλευτές του ότι το κλίμα που συνάντησε στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα θετικό.

Εβδομάδα διαπραγματεύσεων

Πάντως, μετά το θετικό αποτέλεσμα που αναμένεται να πάρει απόψε η κυβέρνηση, η ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται απαιτητική, καθώς μετά το Eurogroup της Δευτέρας η τρόικα επιστρέφει στις 11 Δεκεμβρίου για να κλείσει κι αυτή η μακρά διαπραγμάτευση.

Πέραν του θέματος των πλειστηριασμών και του ενιαίου φόρου στα ακίνητα εκκρεμούν το θέμα των ΕΑΣ και των ομαδικών απολύσεων.

Για τα ΕΑΣ η τρόικα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε πρόταση από τα τέλη Νοεμβρίου και προβλέπει τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου από τα πέντε που διαθέτει η εταιρεία με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δοκιμαστικά για 12 μήνες.

Η τρόικα πέρασε τη θέση της για μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ στο 1/4 και έτσι από τους 800 περίπου εργαζόμενους θα παραμείνουν μόλις 200 άτομα. Έτσι, θα απολυθούν τουλάχιστον 600 υπάλληλοι, οι οποίοι και θα προσμετρήσουν στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2014.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά συζητά να αλλάξει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων χωρίς όμως να αυξηθεί το προβλεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν θα χρειάζεται την υπογραφή υπουργού, αλλά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει η επιχείρηση.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα