«Κλειδώνει» η νέα κυβέρνηση

Προς συνολική πολιτική συμφωνία

Με τις συναντήσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο στις 12.00 και με τον κ. Φώτη Κουβέλη  στην 1.00 συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Εν τω μεταξύ χθες διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στην σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημ. ΑΡ που συζητούν το προγραμματικό

πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών δεν επηρεάζουν τις διαβουλεύσεις των αρχηγών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα συνεχιστούν παράλληλα σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι.

Στελέχη των τριών κομμάτων έλεγαν ότι τα περισσότερα που αφορούν την προγραμματική σύγκλιση έχουν συμφωνήθει.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από την Τρίτη το βράδυ και σε κάθε περίπτωση να κλείσει στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής του κ. Αντώνη Σαμαρά. Είναι παράδοξο αλλά τα προσκόμματα δεν προκύπτουν από τις συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά από τις διεργασίες στο εσωτερικό τον κομμάτων κυρίως του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων ειδικά για ένα τέτοιο λεπτό θέμα, επισημαίνει όμως ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου και θα πρέπει άμεσα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το μόνο που διαμηνύει είναι ότι τα δύο κόμματα που ήδη συμφωνούν στο προγραμματικό πλαίσιο θα πρέπει να συμμετέχουν με δικά τους πρόσωπα στην κυβέρνηση.  Επιμένουν μάλιστα ότι το θέμα πρέπει να κλείσει σήμερα με τις συναντήσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά με τους αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων. Πάντως αν δεν προκύψει συμφωνία όσο έχει την εντολή ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να δωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν την παραλαμβάνει. Αν δεν την παραλάβει και ο κ. Βενιζέλος όπως έχει πει τότε θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Η εξέλιξη αυτή είναι επιθυμία του κ. Βενιζέλου ο οποίος θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα είτε να συμμετέχει στην κυβέρνηση -που αποκλείεται- είτε να του καταλογίσει ευθύνη “γιατί παρότι δεύτερο κόμμα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν” όπως  χαρακτηριστικά λέει. Το ότι ο σχηματισμός κυβέρνηση συναρτάται με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δεν αρέσει στην ηγεσία της ΝΔ που λέει ότι όλα αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν αφού άλλωστε στέλνουν και άσχημα μηνύματα στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό της ΝΔ αντίθετα δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός διεργασιών και έχει αρχίσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να είναι ένα ολιγομελές σχήμα 15 υπουργών και 20 το πολύ υφυπουργών. Σε αυτά συγκαταλέγονται και τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας που έχει δεσμευτεί ότι θα επανασυστήσει. Η ΝΔ θα δώσει τον κορμό της κυβέρνησης και θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως που θα τα ενοποιήσει, Τουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα