Κατάθεση ερώτησης σχετικά με τα 11,3 δις ευρώ που διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καμμένος, υπέβαλε στις 8/6/2015 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, που αφορούσε τα 11,3 δις ευρώ που διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους.

Το Δεκέμβριο του 2012, υλοποιήθηκε μία απόφαση του Eurogroup που είχε ληφθεί κατ” απαίτηση του ΔΝΤ να χρησιμοποιηθούν πόροι του EFSF για να

αγοραστεί χρέος από τη δευτερογενή αγορά και να ακυρωθεί (να διαγραφεί). Πράγματι διατέθηκαν τότε 11,3 δις ευρώ από το δάνειο και αγοράστηκε χρέος αξίας 30 δις ευρώ το οποίο και διαγράφηκε μειώνοντας ισόποσα το συνολικό δημόσιο χρέος.

Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι αυτό έγινε με ένα ποσό του δανείου το οποίο θα έπρεπε στη συνέχεια να αποκατασταθεί και να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο στη βάση της συμφωνίας που είχε γίνει με τους δανειστές, δηλαδή με την Ευρωζώνη και το EFSF ποτέ, όμως, έκτοτε κανείς υπουργός Οικονομικών ανακίνησε το θέμα αυτό.

Ο Βουλευτής ζητά να γίνουν γνωστά τα εξής:

Από που τελικά προήλθαν αυτά τα 11,3 δις ευρώ;Εάν γράφτηκαν στο συνολικό Δημόσιο Χρέος και με ποιά σχετική δανειακή σύμβαση; Να προσκομιστεί αντίγραφο της σχετικής σύμβασης.Με ποιά απόφαση διατέθηκαν τα παραπάνω 11,3 δις ευρώ για αγορά χρέους 30 δις ευρώ; Να προσκομιστεί αντίγραφο της σχετικής απόφασης.Με ποιό τρόπο έγινε η αποπληρωμή τους και ποια είναι η πηγή των σχετικών χρημάτων;Εάν επιστράφηκαν τα χρήματα αυτά στο Ελληνικό Δημόσιο; Αν όχι, είναι νομικά-συμβατικά κατοχυρωμένη η πιθανή διεκδίκηση επιστροφής τους από το Ελληνικό Δημόσιο;Πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να χειριστεί το παραπάνω ζήτημα; Θα ανακινήσει το συγκεκριμένο θέμα;

The post Κατάθεση ερώτησης σχετικά με τα 11,3 δις ευρώ που διατέθηκαν για την επαναγορά χρέους appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα