Καμπανάκια

Δηµήτρης Μητρόπουλος
[Αγιογραφίες] από τα ΝΕΑ

ΚΑΠΟΙΟΙ σκάλιζαν εξυπνάδες στις τουαλέτες. Και κάποιοι άλλοι ρομαντικά τσιτάτα σε κορμούς δένδρων ή πέτρες – ή και σε αρχαιολογικούς τόπους. Οπως όμως η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, έτσι και το twitter έχει κάνει σκόνη τα γκραφίτι.

ΟΠΩΣ πάντα η ελευθερία έχει τίμημα – και κινδύνους. Καθένας μπορεί να ανοίξει έναν λογαριασμό σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αγγλιστί social media. Και μπορεί να αναρτήσει εκεί ό,τι

θέλει. Ο περιορισμός των 120 χαρακτήρων ικανοποιεί την παρόρμηση της ατάκας. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα – κυρίως για τα δημόσια πρόσωπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΣ του πολιτικού ρεπορτάζ στο περιοδικό «Παρί Ματς» για μία εικοσαετία, η Βαλερί Τριερβελέρ θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, η σύντροφος του νέου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν κρατήθηκε. Ο ανταγωνισμός με την «πρώην» τού Φρανσουά, τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, εκδηλώθηκε σε ένα tweet της 12ης Ιουνίου. Σε αυτό η Τριερβελέρ απέδιδε τιμή στον αντάρτη Σοσιαλιστή που είχε κατέβει αντίπαλος της Σεγκολέν στη Λα Ροσέλ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η Σεγκολέν έχασε. Το ίδιο όμως και η Βαλερί. Ο γαλλικός Τύπος – δημοσιογραφικές αντιζηλίες υπάρχουν και στο Παρίσι – την έκανε κιμά ή, τέλος πάντων, κάτι σε αιματηρό στεκ ταρτάρ. Ο Ολάντ που έπαθε σοκ την περιθωριοποίησε για ένα διάστημα, αφού του έκανε μεγάλη ζημιά στην εικόνα του νορμάλ Προέδρου που ήθελε να περάσει. Ζημιά του έκανε και στα οικογενειακά του, αφού τα τέσσερα παιδιά που έχει με τη Σεγκολέν αρνούνται να δουν τη Βαλερί ή να πάνε σε εκδηλώσεις όπου αυτή παρίσταται. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Τριερβελέρ έκοψε το twitter – αλλά η ζημιά έγινε.

Η αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου κόπηκε από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Αθλήτρια του τριπλούν είναι – δεν έχει εμπειρία επικοινωνίας. Αλλά η ατάκα ότι «με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα τουλάχιστον τα κουνούπια του Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό» αποδείχθηκε ολέθρια. Με την Ελλάδα να βρίσκεται, ούτως ή άλλως, στο διεθνές στόχαστρο, η Ελλινική Ολυμπιακή Επιτροπή ήξερε ότι πηγαίναμε γυρεύοντας. Αλλωστε, όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν πια δημοσιογράφους στην Αθήνα που διαβάζουν τα πάντα. Το tweet θα γινόταν ταχύτατα γνωστό. Το καταδικάζουν για λόγους ουσίας και όλα τα κόμματα – πλην των γνωστών. Η Παπαχρήστου έκανε πίσω και ζήτησε συγγνώμη – αλλά scripta manent, τα γραπτά μένουν.

ΜΕΝΕΙ επίσης το να ξαναδιαπιστώσει κανείς ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν αντανακλά μόνο τη στροφή ενός μέρους των Ελλήνων προς ακραίες δεξιές πολιτικές. Αποτυπώνει και μια συνολική αλλαγή κλίματος στην ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Η λαθρομετανάστευση είναι κάτι σαν βόμβα τοξικών αποβλήτων στη δημόσια ζωή μας. Αντί για αναλύσεις Διαδικτύου, το επείγον ζητούμενο είναι μια ρεαλιστική πολιτική που να βγάλει τη χώρα από σκοτεινές ατραπούς. Δηλαδή τη λύση του προβλήματος με όρους ατομικής αυτοδικίας ή από αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής. Το tweet της Παπαχρήστου – ή μ

Keywords
Τυχαία Θέματα