Ισπανία: εγκρίθηκαν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας με έμφαση στις κοινωνικές δαπάνες ενέκρινε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2013, κάνοντας λόγο για έναν «προϋπολογισμό εξόδου από την κρίση».

Συγκεκριμένα, στο κατατεθειμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται  περικοπές  που φτάνουν τα 40 δις. ευρώ για το 2013. Η ισπανική κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ κι άλλων φόρων, ενώ περιμένει να εξοικονομήσει άλλα 7 δισ. από τις περικοπές

στα κονδύλια για τις Αυτόνομες Περιφέρειες , οι οποίες διαχειρίζονται μόνες τους τις δαπάνες για υγεία και παιδεία.

Οι δαπάνες των υπουργείων θα περικοπούν κατά 12% κατά μέσον όρο, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να προβλέπονται για τον τομέα του Πολιτισμού φτάνοντας στο 30%. Ταυτόχρονα, θα ιδρυθεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου των δημόσιων οικονομικών η οποία θα επιβλέπει τους προϋπολογισμούς όλων των διοικητικών Αρχών και θα επιτηρεί αυστηρά την τήρηση των στόχων για το έλλειμμα.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τρίτο συνεχόμενο έτος, όπως τονίζουν συνδικαλιστικές πηγές, όμως η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων σε σχέση προς τον πληθωρισμό, παρά το μεγάλο κόστος, όπως επισημαίνουν τα μέσα ενημέρψσης,  που αυτό συνεπάγεται (3,5-4,5 δισ. ευρώ).

Σημαντικά αυξημένο είναι και το ποσό για τα τοκοχρεωλύσια τα οποία θα είναι κατά 9 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2012.

Επίσης, όσον αφορά στα εργασιακά, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ρυθμιστικό διάταγμα για την Εθνική Επιτροπή Διαιτησίας, που θα είναι τριμερής —επιχείρηση, εργαζόμενοι, κυβέρνηση— και θα αποτελεί το «ύστατο μέτρο» για να αποφευχθεί το αδιέξοδο που μπορεί να δημιουργείται ανάμεσα σε εργοδοσία κι εργαζομένους όταν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για τα μισθολογικά.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα περικοπών εξαιρέσεις θα είναι μόνο οι αυξήσεις σε συντάξεις και στις υποτροφίες. Αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει ένα αποθεματικό ταμείο για τις συντάξεις για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες• από αυτόν τον συνταξιοδοτικό κουμπαρά θα χρησιμοποιήσει περί τα τρία δισ. ευρώ από τα 68 που διαθέτει.
Πηγή: alterthess.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα