Η τακτική Μαξίμου για το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης

Γράφει ο Πολιτικός

Αποσύνδεση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τη δεύτερη αξιολόγηση κάνει η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας πως τα συγκεκριμένα μέτρα σχετίζονται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι είναι θέμα χρόνου το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων λέγοντας συγχρόνως ότι δεν χρειάζεται να συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group και ότι τη

λύση θα τη δώσει τελικά το Eurogroup όποτε συνεδριάσει.

Είναι γεγονός πως το Μαξίμου περίμενε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα την άρση του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και μάλιστα ανέμενε ότι μετά τις εξηγήσεις που έδωσε πως αυτό θα γινόταν άμεσα. Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρωθυπουργός ανέβαζε τους τόνους από την Κρήτη λέγοντας ότι «δεν θα μάς υποδείξει κανείς» πώς η κυβέρνηση θα διαθέσει το πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των εσόδων.

Αυτήν την τακτική θα συνεχίσει το Μαξίμου και το επόμενο διάστημα. Θα προσπαθήσει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση αφήνοντας πίσω της το θέμα των βραχυπρόθεσμων και περιμένοντας τη λύση της εμπλοκής. Η κυβέρνηση περιμένει πως εντός του Ιανουαρίου πια θα βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός που θα επιτρέψει την ίδια και τους δανειστές να συμφωνήσουν στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Το 95% έχει κλείσει όμως μένουν κάποια θέματα ανοιχτά τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέα. Το πρώτο αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα κάτι που συνιστά όρο της ελληνικής κυβέρνησης καθώς αξιώνει να ισχύσει και στη χώρα μας το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το δεύτερο σχετίζεται με την άρνησή της να νομοθετήσει νέα μέτρα για την περίοδο 2019 και 2020, όρος που μπαίνει από το ΔΝΤ. Ως προς το δεύτερο ήταν σαφές το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς τους δανειστές «ελάτε να συνεννοηθούμε», τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να επιμείνουν σε καμία περίπτωση στη λήψη τώρα νέων μέτρων. Ο χρόνος κυλά σε βάρος της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει καλά αυτό. Πιστεύει όμως κι αυτό ήταν ένα ακόμη μήνυμα που έστειλε προς τους δανειστές ότι αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη δεν συμφέρει σε κανέναν να δημιουργούνται νέες εστίες αποσταθεροποίησης. Όσο για τις εκλογές, με έμφαση επανέλαβε κατά την περιοδεία του στην Κρήτη ότι όλα όσα ακούγονται συνιστούν «ανοησίες» αφού κάλπες θα στηθούν-όπως είπε- το 2019.

The post Η τακτική Μαξίμου για το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα