Η ετυμηγορία για την ποδοσφαιρική τραγωδία προκαλεί νέο μακελειό στην Αίγυπτο

Η βία σαρώνει τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο με τον νύν πρόεδρο να κάνει έκκληση για ηρεμία. Την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα, ενώ το Σάββατο οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στην πόλη Πόρτ-Σάιντ, όπου διεξάγεται η δίκη για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της χώρας.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου είχαν χάσει τη ζωή τους 22 άτομα, ενώ

εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν. Ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Πορτ Σάιντ μιλά για 27 νεκρούς, δύο από τους οποίους ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας της πόλης.

Η σπίθα άναψε το πρωί, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του δικαστηρίου: στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν 21 άτομα.

Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ της ομώνυμης πόλης της Αιγύπτου σημειώθηκαν το Φεβρουάριο του 2012 μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί.

Ξεκίνησαν μετά το τέλος του αγώνα, ο οποίος είχε βρει νικήτρια με 3-1 την γηπεδούχο ομάδα της Αλ-Μασρί. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που ακολούθησαν, βρήκαν τον θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας Αλ-Αχλί πανηγύρισαν για την ετυμηγορία τραγουδώντας και πετώντας πυροτεχνήματα στους δρόμους του Καϊρου.

Αντίθετα, οι συγγενείς των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή όπου αυτοί κρατούνται στο Πορτ Σάιντ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης. Από τους καταδικασθέντες κανένας δεν ήταν αστυνομικός.
Αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι οικογένειες των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα.
Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.
Πηγή in.gr

———————————–
Διαβάστε ακόμη: Νεκροί και βίαια επεισόδια κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο
———————————-

Keywords
Τυχαία Θέματα