Η ερευνητική δημοσιογραφία κινδυνεύει, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Washington Post

Λίγο πριν την 40ή επέτειο του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, ο αντιπρόεδρος της Washington Post, Λέοναρντ Ντάουνι Τζ. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Ο Καρλ Μπέρνσταϊν αριστερά με τον Μπομπ Γούντγουορντ

Ο Ντάουνι Τζ. απεύθυνε κάλεσμα ώστε η 40ή επέτειος του Γουότεργκεϊτ και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από την εφημερίδα τη Δευτέρα να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμα για μια ευρύτερη αφύπνιση και αναγνώριση της σημασίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας ευθύνης.

Το

άρθρο του είναι μέρος ενός ειδικού αφιερώματος που δημοσιεύει η Post για το πολιτικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τις ΗΠΑ το 1972. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης άρθρα των Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνσταϊν, των δημοσιογράφων που πρώτοι ερεύνησαν το θέμα αποκαλύπτοντας τις περισσότερες από τις πτυχές του.

Η εφημερίδα θα εκδώσει ακόμα και ένα eBook με «Τα αυθεντικά ρεπορτάζ για το Γουότεργκεϊτ» το οποίο θα είναι διαθέσιμο από το Amazon.

Στο άρθρο του ο Ντάουνι Τζ. κάνει λόγο για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους η δημοσιογραφία «θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί στην ψηφιακή κακοφωνία».

Ο Ντάουνι Τζ. που διετέλεσε διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας από το 1991 έως το 2008 επισημαίνει στο άρθρο του ότι «εξακολουθούμε να ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς, κάτι που κάνει την ερευνητική δημοσιογραφία τόσο ουσιώδη για τη δημοκρατία μας όσο ήταν και τα ρεπορτάζ για το Γουότεργκεϊτ».

«Η επίδραση των ψηφιακών μέσων και οι δραματικές αλλαγές στα έσοδα από το κοινό και τις διαφημίσεις έχουν υπονομεύσει το οικονομικό μοντέλο που χρηματοδότησε τόσο πολύ το ερευνητικό ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής των εφημερίδων, το τελευταίο τρίτο του 20ού αιώνα».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, το ότι ενώ η επέτειος του Γουότεργκεϊτ «σίγουρα θα προκαλέσει ρεπορτάζ του στυλ “πού-είναι-τώρα”», είναι ζωτικό η περίσταση να χρησιμοποιηθεί επιπλέον για να ενισχυθεί «μια ευρύτερη αναγνώριση της σπουδαιότητας της δημοσιογραφίας ευθύνης στη δημοκρατία μας».

Η εφημερίδα μέσω της πλατφόρμας Washington Post Live διοργανώνει και ένα φόρουμ για τον εορτασμό της 40ής επετείου τη Δευτέρα 11 Ιουνίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο γραφείων Γουότεργκεϊτ και θα περιλαμβάνει ομιλίες ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα όπως τους Γούντγουορντ και Μπέρνσταϊν.

Δύο ημέρες αργότερα, την Τετάρτη 13 Ιουνίου το Μουσείο Ειδησεογραφίας της Ουάσινγκτον «Newseum» θα φιλοξενήσει «Μια συζήτηση με τον Μπομπ Γούντγουορντ για την 40ή επέτειο του Γουότεργκεϊτ».

Keywords
Τυχαία Θέματα