“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι επαγγελματίας κυβερνητικός εταίρος”

Συνέντευξη Θεοχαρόπουλου στην “Axia News”

Τι σημαίνουν οι συνεχόμενες αναβολές στην αξιολόγηση; Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλάτε για συνθηκολόγηση. Ποιο είναι το αντίτιμο;
Σημαίνουν ότι και η αβεβαιότητα συνεχίζεται και νέα απαράδεκτα μέτρα θα υιοθετηθούν. Όσο η αξιολόγηση πηγαίνει προς τα πίσω η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση καθώς φθάνει η στιγμή που στερεύουν τα ταμεία με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δέχεται τα πάντα. Το αντίτιμο είναι η παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

στην εξουσία και είναι εξαιρετικά επώδυνο για την ίδια την κοινωνία.

Τι λάθη έχουν γίνει αυτά τα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα αυτό;
Και τι δεν έγινε! Καταστροφικές επιλογές προσώπων από τον κ. Τσίπρα, όπως ο Βαρουφάκης, καμία ουσιαστική διαρθρωτική μεταρρύθμιση για να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων. Έλλειψη στρατηγικής, αναποφασιστικότητα, απαράδεκτες καθυστερήσεις, έλλειψη συμμαχιών σε επίπεδο Ε.Ε. και απομόνωση της χώρας μας, δεσμεύσεις που δεν τηρούνται, και ο κατάλογος συνεχίζεται. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν και σήμερα, αυτή η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ούτε από τα λάθη της, επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια.

Ζητάτε αλλαγή συσχετισμών και κάνετε συνεχώς λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας. Για εσάς ποιο είναι τελικά το στοίχημα;
Το στοίχημα είναι να υπάρξει μία πρόταση διακυβέρνησης για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Με εθνική συνεννόηση. Δεν θα είχαμε φτάσει στα σημερινά αδιέξοδα αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζεται και από τα δύο πρώτα κόμματα, με πρόσωπα κοινής αποδοχής. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δυστυχώς συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπονομεύουν αυτή την ανάγκη στήνοντας ένα τεχνητό δίπολο με συνθήκες ακραίας πόλωσης. Για αυτό επιδιώκουμε την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να υπάρχει ένα ισχυρός προοδευτικός φορέας με σύγχρονες προγραμματικές θέσεις που θα επιβάλει την εθνική συνεννόηση για την υπέρβαση της κρίσης.

Με άλλα λόγια εσείς αν σας το ζητούσαν θα πηγαίνατε με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ;
Ας μην ψάχνουν συνενόχους στις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζουν. Εξάλλου, τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασία δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Ταυτοχρόνως στο πρόσφατο Συνέδριό του υπήρξε προγραμματικά η επιβεβαίωση της απομάκρυνσης από κάθε τι κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό. Οι διάφορες μεμονωμένες προτάσεις που γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είτε τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αδιέξοδα.

Αν η Ν.Δ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα συνεργαζόσασταν; Υπό ποιους όρους;
Ο δικός μας χώρος έχει αποδείξει ότι βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, αντίθετα με ότι έπραξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι επαγγελματίας κυβερνητικός εταίρος. Σε αυτή την χώρα δεν βάζουμε μυαλό καθώς μια κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας που στηρίζεται στο απαράδεκτο μπόνους του εκλογικού νόμου κινδυνεύει να καταστεί «αναλώσιμη» και να παρασυρθεί στις γνωστές καταδικασμένες λογικές του πελατειακού κράτους. Για αυτό απαιτείται η εθνική συνεννόηση με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση.

Εν κατακλείδι οι εξελίξεις οδηγούν στις κάλπες;
Οι εκλογές θα είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός δεν λύνουν από μόνες τους τα προβλήματα, αν ήταν έτσι θα είχαν λυθεί με 4 εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 5 χρόνια, το φύγε εσύ έλα εσύ δεν αποτελεί λύση στα αδιέξοδα του σήμερα, λύση είναι η εθνική συνεννόηση σε ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Εκλογές, με ποιόν εκλογικό νόμο;
Το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί, ο νόμος της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ψηφίσθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, δεν συγκέντρωσε όμως τα 2/3 συνεπώς θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν εντάσσονται στους τακτικισμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν όμως την κοινωνία και την χώρα.

Δημοσκοπικά πάτε καλά. Τι βλέπετε για το μέλλον σας; Έχει ΄΄ταβάνι΄΄ η Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Πράγματι υπάρχει άνοδος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως δεν αρκεί. Σήμερα στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας, καταλύτης προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών, πρωταγωνιστής των εξελίξεων που θα υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα, πετυχαίνοντας την ανανέωση και την υπέρβαση χωρίς ανασφάλειες και περιχαρακώσεις που κρατούν τον χώρο δέσμιο χρόνιων παθογενειών.

Πότε θα γίνει το Συνέδριο; Θα τολμήσετε σε εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση; Θα είστε υποψήφιος;
Παραμένει αδιαπραγμάτευτη η στρατηγική μας επιλογή για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς που πέρα από την συγκρότηση νέων οργάνων θα συνοδεύεται και από εκλογή επικεφαλής από την βάση. Το θέμα σήμερα δεν είναι οι υποψήφιοι αλλά το να προχωρήσουν οι συλλογικές διαδικασίες, σε αυτό είμαστε επικεντρωμένοι. Προχωράμε στο επόμενο βήμα για έναν ενιαίο πολυκομματικό φορέα που θα οδηγήσει στην επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου. Στόχος μας είναι το Συνέδριο να γίνει στα τέλη του Ιουνίου. Με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε το ΝΕΟ σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα.

The post “Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι επαγγελματίας κυβερνητικός εταίρος” appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Αναζητήσεις
δημοκρατικη συμπαραταξη
Τυχαία Θέματα