Γιατί ο Χρύσανθος φέρνει ως παράδειγμα στην Οικονομία την… Αργεντινή (;)

Πριν μερικές ημέρες βρέθηκα στην Βουλή των Ελλήνων και άκουσα τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να σχολιάζει τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο Μπουένος Άιρες και πραγματικά παραξενεύτηκα αφού άλλα περίμενα να ακούσω…Στην συνέχεια όμως κατάλαβα ότι ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε σε αυτά ως παράδειγμα για το πού μπορεί να ερχόταν η Ελλάδα αν δεν ακολουθούσε την πολιτική που

ακολούθησε η κυβέρνηση στην οικονομία.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

Χθες έγιναν σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες. Για όσους δεν το ξέρουν, το Μπουένος Άιρες είναι η πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Είναι η χώρα η οποία πτώχευσε το 2002. Δεν υπέγραψε μνημόνια, δεν ανήκει σε νομισματική ένωση. Αποδέσμευσε το πέσο, δηλαδή το νόμισμά της, από το δολάριο, που θα ήταν ας πούμε το ισοδύναμο του να ανήκει σε κάποιου είδους νομισματική ένωση. Έκανε όλα εκείνα, τα οποία μας εισηγούντο σαν αντίθετη πολιτική οι οπαδοί της δραχμής, οι οπαδοί, δηλαδή, της αποσύνδεσης από το ευρώ.

Η Αργεντινή μετά από δώδεκα χρόνια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα ακόμα, έχει πολύ σοβαρές ταραχές και έχει πολύ σοβαρή και διαρκή πτωχοποίηση.

Γιατί έγιναν οι ταραχές χθες;

Διότι, τα συνδικάτα απέρριψαν την άνοδο των μισθών που τους πρότεινε η Κυβέρνηση.

Πόση άνοδο μισθών τους πρότεινε η Κυβέρνηση; 25%.

Και λέμε εμείς με τα δεδομένα τα ελληνικά, τα ευρωπαϊκά: «Καλά, είναι τρελοί; 25% και δεν τους κάνει;».

Δεν τους κάνει στους ανθρώπους, γιατί ο τιμάριθμος στην Αργεντινή ανέβηκε 36%. Δηλαδή, αυτοί μόνο πέρσι έχασαν 11%. Από τις έντεκα προηγούμενες χρονιές, τις επτά έχουν χάσει αντίστοιχα.

Έχουν χάσει πάντως.

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;

Μόνο πέρσι αυτοί έχασαν σε πραγματικούς όρους όσο έχασαν τα δικά μας μισθωτά εισοδήματα και συντάξεις, το 35%, στα τέσσερα χρόνια.

Αυτοί το έχασαν μόνο πέρσι, μετά από δώδεκα χρόνια κρίσης.

Αυτό αποφεύχθηκε στην Ελλάδα.

Αυτό θα παθαίναμε, αν ακούγαμε τους οπαδούς της δραχμής ουσιαστικά, αυτούς που λένε «να το συζητήσουμε», αυτούς που λένε «δεν είναι φετίχ», αυτούς που, αν δεν επιλέγουν να βγουν από τη δραχμή, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιλέξουν οι άλλοι να μας βγάλουν!

Έτσι μου λύθηκε και μένα η απορία γιατί ο Χρύσανθος έφερε ως παράδειγμα την Αργεντινή στην οικονομία νομίζω ότι ήταν η απάντηση με… «παράδειγμα» που είχε για τους οπαδούς της δραχμής όσο για το «…δεν είναι φετίχ» η απάντηση με έντεχνο τρόπο ακουμπούσε τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ….

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα