Γιατί κα Μέρκελ;

Είναι πραγματικά σημαντικό γεγονός η πρωτοβουλία… της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εγκρίνει κονδύλι 232 εκατ. ευρώ για έργα ανάπτυξης στην Ευρώπη με στόχο τα 60-80 δις ευρώ!

Ταυτόχρονα έπεσε στο τραπέζι και η πρόθεση για έκδοση… Ευρωπαϊκών Ομολόγων που έχουν σαν στόχο την χρηματοδότηση και τόνωση της αγοράς ιδιωτών της Ευρώπης με την άρνηση όμως της κας Μέρκελ…!!!

Στη Σύνοδο Κορυφής του

Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) συμμετείχαν οι Αρχηγοί Κρατών και Πρωθυπουργοί του ΕΛΚ από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπόι. Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς όπου τον συνόδευαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος Δήμας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου κ. Ιωάννης Μουρμούρας, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρος Παπασταύρου και ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιώργος Μουρούτης.Τη σύνοδο παρακολούθησε και ο… Μανώλης Μαυρομμάτης ο οποίος παραβρέθηκε και στις κρίσιμες παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων.

Μελανό… όμως στοιχείο των διαπραγματεύσεων είναι η έντονη διαφωνία Μέρκελ-Ολάν ως προς την δημιουργία ενός Ευρωομολόγου για τη στήριξη της Ευρώπης όπου η κα Μέρκελ απαντά αρνητικά αντιδρώντας ουσιαστικά στο σύμμαχο της ιδέας κου Ολάν ο οποίος θεωρεί ότι το Ευρωομόλογο στηρίζει την Ευρώπη αλλά και την Γερμανία!

Φαίνεται… ότι η κα Μέρκελ δεν βλέπει την ύφεση γύρω της και θέλει τον έλεγχο αποκλειστικά στις πολιτικές της Ευρώπης.. σέρνοντας σε πτωτική πορεία τις αγορές και το Ευρώ αφού οι αγορές διψούν για ρευστότητα που δεν έχουν και το Ευρωομόλογο τους την εξασφάλιζε!

Απαξιωτικά όμως… φαίνονται να είναι τα σχόλια για τον ΣΥΡΙΖΑ και το κο Τσίπρα αφού το πρόγραμμά του είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί εντός Ευρωζώνης όπως χαρακτηριστικά ακούστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους…

Όσο… για την κα Μέρκελ σε όλους έμεινε η απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους…

Γιατί κα Μέρκελ;

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα