Για απεργίες μέσα στις εξετάσεις αποφασίζει την Παρασκευή η ΟΛΜΕ

Διακόπηκε για το μεσημέρι της Παρασκευής η τεταμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο καλείται να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών. Πάντως, η πρόταση που επικρατεί στους κόλπους του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών είναι για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Νίκος Παπαχρήστος, λίγο πριν τη διακοπή της συνεδρίασης, οι παρατάξεις βρίσκονταν «πολύ κοντά στο να καταλήξουμε σε απεργιακή πρόταση για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και πενθήμερη επαναλαμβανόμενη από 20 Μαΐου». Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τις ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΜΕ υποστηρίζει πλέον πρόταση για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου, δηλαδή την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών. Αρχικά, η πρόταση του ΠΑΜΕ ήταν για 48ωρη απεργία στις 14-15 Μαΐου και για συνέλευση στις 18 Μαΐου για να εξετασθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων.

Η 9ωρη συνεδρίαση διακόπηκε για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, λόγω αντεγκλήσεων μεταξύ ΠΑΜΕ και ΔΑΚΕ επί διαδικαστικού θέματος, το οποίο αφορά στον τρόπο που θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης της ΟΛΜΕ από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών.

Αρχικά, η ΔΑΚΕ είχε προτείνει να μπουν κάλπες στις τοπικές ενώσεις, διαδικασία με την οποία διαφώνησαν οι άλλες παρατάξεις. Τελικά, η ΔΑΚΕ φαίνεται πως επανήλθε προτείνοντας να συμμετάσχει τουλάχιστον το 30% των καθηγητών στις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενική συνέλευσή τους στις 15 Μαΐου.

Απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας

Σχετικά με το θέμα της απεργίας της ΟΛΜΕ πηγές από το υπουργείο Παιδείας έδωσαν την Πέμπτη απαντήσεις στα θέματα που θέτουν οι καθηγητές. Μεταξύ αυτών το υπουργείο απάντησε στο φλέγον θέμα των επιπλέον δύο ωρών και στο θέμα των υποχρεωτικών μεταθέσεων.

Σχετικά με την θέση της ΟΛΜΕ ότι δεν δέχεται την αύξηση δύο ωρών εβδομαδιαία, ανέφεραν ότι «από τον Ιούλιο του 2012 διαπιστώσαμε ότι ουσιαστικά το υπουργείο δεν γνώριζε ούτε πόσους ακριβώς εκπαιδευτικούς διέθετε, ούτε που βρίσκονταν όλοι, ούτε πόσες ώρες δίδασκε ο καθένας».

«Γι΄ αυτό προχωρήσαμε σε πλήρη χαρτογράφηση της εκπαίδευσης: σχολεία, τμήματα, εκπαιδευτικοί εντός και εκτός σχολείου, ώρες απασχόλησης. Αυτό και μόνον αυτό θα επέτρεπε έναν ουσιαστικό προγραμματισμό. Αλλά και λήψη των αναγκαίων μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για σωστές τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις αλλά και διορισμούς – έστω και αυτούς τους περιορισμένους που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια – και εν τέλει για την αξιοποίηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω χαρτογράφησης διαπιστώσαμε στρεβλώσεις δεκαετιών που οδήγησαν στη δημιουργία πλεονασμάτων σε κάποιες ειδικότητες με ταυτόχρονη έλλειψη σε άλλες. Και φυσικά το μοναδικό φαινόμενο των «κενών» και η πρόσληψη κατά μέσο όρο 10000 συμβασιούχων αναπληρωτών. Και κενά και 300 εκ. ευρώ σπατάλη» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Στόχος μας, μετά την έγκαιρη διανομή των βιβλίων τον Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή του αυτονόητου, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των εκπαιδευτικών μας, ώστε πριν από την έναρξη των μαθημάτων της επόμενης σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία να έχουν όλους τους αναγκαίους δασκάλους και καθηγητές» ανέφεραν.

«Με βάση, λοιπόν, πλήρως ελεγμένα και επιβεβαιωμένα στοιχεία, αποφύγαμε την αύξηση των ωρών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπου το ωράριο του πρωτοδιόριστου δασκάλου είναι 24 ώρες. Από την άλλη πλευρά προχωρούμε στην οριζόντια αύξηση του ωραρίου όλων των καθηγητών κατά δύο ώρες, ώστε ο πρωτοδιόριστος από την επόμενη χρονιά να διδάσκει 23 ώρες την εβδομάδα, από 21 που δίδασκε μέχρι και φέτος, και βεβαίως, ανάλογα με τα χρόνια, οι ώρες αυτές μειώνονται μέχρι και τις 18 από 16 που ήταν μέχρι σήμερα για όσους είχαν 20 και πάνω χρόνια υπηρεσίας.

Και μετά την αύξηση αυτή η Ελλάδα θα βρίσκεται ως προς τις ώρες που διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περίπου στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. που είναι 19,1 (γυμνάσιο) και 18,4 (λύκειο), όταν ο Μ.Ο. όρος (γυμνάσιο-λύκειο) στην Ελλάδα είναι 18,5 (σύμφωνα με τα στοιχεία και της ΟΛΜΕ), ενώ εξακολουθεί η αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών στη χώρα μας να παραμένει η μικρότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Με την αύξηση αυτή των ωρών, και σε συνδυασμό με τον αυστηρό περιορισμό των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς εντός και εκτός του υπουργείου Παιδείας, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων των εκπαιδευτικών, την επέκταση πρώτης και δεύτερης ανάθεσης διδασκαλίας και την πρόσληψη 2500 συμβασιούχων αναπληρωτών για την νησιωτική και ορεινή χώρα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίες διδακτικές ώρες, κατά ειδικότητα, που θα επιτρέψουν, όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία να έχουν – και μάλιστα έγκαιρα – τον καθηγητή τους τον Σεπτέμβριο του 2013» ανέφεραν επί του βασικού αιτήματος των καθηγητών.

Σχετικά με την άποψη ότι το υπουργείο Παιδείας μετατρέπει «τους καθηγητές σε περιφερόμενο θίασο με τις υποχρεωτικές μεταθέσεις» τονίζεται ότι «αρχικά η «διαφωνία» της ΟΛΜΕ είναι όψιμη, εφόσον η νομοθετική ρύθμιση για τις αναγκαστικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών είναι νομοθετημένες από τον περασμένο Νοέμβριο. Το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει μόνον την διαδικασία και τα κριτήρια υποχρεωτικής μετάθεσης και εφόσον ένας καθηγητής είναι υπεράριθμος δηλαδή διδάσκει λιγότερο από 12 ώρες και δεν έχει συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας. Πέραν αυτού εκτός των υποχρεωτικών μεταθέσεων από το 2010 έχει ψηφιστεί – από την τότε μονοκομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – στο ν.3848/2010 η δυνατότητα υποχρεωτικής απόσπασης των εκπαιδευτικών και μάλιστα χωρίς κριτήρια.

Όμως είναι τόσο εύλογη και δίκαιη η απόφαση της πολιτείας να μεταθέσει υπεράριθμους εκπαιδευτικούς σε κενές θέσεις αρκεί να αναλογιστούμε ότι την σχολική χρονιά 2012-2013 5.500 εκπαιδευτικοί διδάσκουν λιγότερο από 12 ώρες την εβδομάδα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμα περισσότεροι οι υποαπασχολούμενοι».
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα